Recensie: Claire Baglin – Werken voor de kost

Recensie: Claire Baglin – Werken voor de kost


De kinderen krijgen hun zin: op de terugweg van vakantie stoppen ze bij de fastfoodketen. Maar, waarschuwt hun moeder: eens en nooit weer! Het vooruitzicht van zo’n strak verpakte burger, de felbegeerde frietjes en een geweldig plastic speeltje.

Van die droomwereld blijft weinig over als de jonge verteller bij zo’n vestiging aan de slag gaat: tafels en wc’s ontsmetten, vloeren boenen, friet bakken, zakken met fastfood vullen, de wedijver tussen de medewerkers, dag in, dag uit. De minuten op de prikklok tikken langzaam voorbij. De handelingen zijn mechanisch, repetitief, doen denken aan de ploegendiensten van vader in de fabriek.

ISBN: 9789493304604 – Uitgeverij Pluim – Aantal pagina’s: 157 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Kaylee


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Bekijk in Werken voor de kost de wereld door de ogen van een meisje tijdens haar eerste bijbaan.’

Hoofdpersonages

*****

Claire is jong en heeft een bijbaan bij een fastfoodketen. Ze is hier een beetje een einzelgänger en trekt niet veel met haar collega’s op. Ze mag allerlei werkzaamheden doen, natuurlijk begint dit voor een beginneling met de minst leuke klusjes. Claire start met het schoonmaken van de wc’s en het netjes houden van de zaal (de ruimte waar de klanten eten). Wanneer dit goed gaat, mag ze zich ook bezig gaan houden met de drive, friet bakken en de koffiecorner.

Claire is een nuchtere jongedame en ze probeert haar werk goed uit te voeren. Ze loopt geregeld tegen de problemen aan die we allemaal wel kennen: de rivaliteit van collega’s onderling en chagrijnige en veeleisende leidinggevenden. Claire weet daar met haar heldere blik en een flinke dosis humor goed mee om te gaan.
— Kaylee

Sfeer

*****

Werken voor de kost is een bijzonder verhaal. Claire is jong en deelt haar visie met de wereld. Het verhaal kent veel negativiteit, maar de situatir wordt op een leuke manier door Claire bekeken.
Het verhaal wisselt af tussen twee perspectieven, een van Claire tijdens haar bijbaan en een van haar leven met haar ouders en broertje. Ik vond het heel erg interessant om haar visie op beide gebieden te lezen.
— Kaylee

Schrijfstijl

*****

Claire Baglin heeft een bijzondere maar fijne schrijfstijl. Claire krijgt een hoop negativiteit te verduren en haar bijbaan is echt niet altijd leuk. Zo degradeert haar leidinggevende haar bijvoorbeeld meteen na een kleine fout tijdens haar werk. Claire pakt dit goed op en vervolgt haar werk terwijl je haar voor je ziet en ze haar schouders ophaalt.
— Kaylee

Passage uit het boek

‘De restaurantmanager buigt zich naar een medewerkster toe, mompelt in haar oor ga even helpen bij booth twee, ze hebben hulp nodig. Ze komt mijn friet klaarzetten, duwt haar lepeltjes in mijn ijsjes, vouwt mijn zakken open, heb je servetten erbij gedaan? En ik heb de kracht niet meer om te weigeren. Ik bied de restaurantmanager mijn verontschuldigingen aan, sorry, sorry Antoine. Ik heb het verkloot, ik ben niemands favoriet meer. Chouchou met haar knotje loopt langs me heen en ik weet dat ze morgen de boel flink onder druk zal zetten om me in de bediening te krijgen.’

Leesvoorschrift

Zoek een recept op voor een (enigszins gezonde) hamburger, zorg voor frietjes en eet dit lekker in de schaduw op terwijl je Werken voor de kost leest.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

157 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.