Recensie: Daphne Benedis-Grab – Ik ken jouw geheim

Recensie: Daphne Benedis-Grab – Ik ken jouw geheim


‘IK KEN JE GEHEIM. DOE WAT IK ZEG, ANDERS VERTEL IK HET AAN IEDEREEN.’
Wanneer Owen, Gemma, Ally en Todd dit dreigbericht krijgen, hoeven ze niet lang na te denken: alles liever dan dat hun geheim onthuld wordt! Dus besluiten ze te doen wat de afperser zegt.
De eerste opdracht ontvangen ze maandagochtend op school. Ook al zitten ze alle vier in de tweede klas, ze kennen elkaar nauwelijks. Nu moeten ze samenwerken om de vreemde instructies van de afperser op te volgen.
Met het uur worden de opdrachten gevaarlijker, en de tijd tikt. Wie zit hierachter? En kunnen ze de afperser stoppen voordat het te laat is?

ISBN: 9789026161698 – Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 272 – Jeugdboek, thriller


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Wat leuk dat De Fontein ook thrillers uitgeeft voor kinderen die nog net niet aan de young adultthrillers toe zijn!’

Verhaal

*****

Op een zondagavond krijgen Owen, Todd, Gemma en Ally – die elkaar niet kennen – alle vier een dreigend berichtje. Aangezien ze allemaal een geheim hebben, dat ze niet onthuld willen hebben, gaan ze de volgende dag in op de opdracht van de onbekende die het bericht heeft verstuurd.
Het is een bijzondere dag op school, waarop er geen gewone lessen zijn maar allemaal workshops in creatieve dingen. Dit maakt dat de kinderen relatief veilig en onopvallend de dingen kunnen doen, die natuurlijk helemaal niet mogen. Zoals stiekem het kantoor van de rector ingaan en zijn laptop hacken…
Gedurende de dag komen er steeds meer opdrachten en langzaam wordt duidelijk wie nu de onbekende afperser is. Ook de geheimen van de vier hoofdpersonen komen geleidelijk aan het licht.
— Isolde

Het boek

*****

Het fysieke boek is uitgegeven als hardcover en heeft een opvallende rode omslag, waarop je vier schaduwen ziet rondom een locker op school. Het zijn natuurlijk de vier kinderen die een van de opdrachten van de onbekende afperser uitvoeren.
Het binnenwerk is afwisselend: what’s appberichtjes zijn anders weergegeven dan de lopende tekst en ook de transcriptie van de opnames die ze zelf maken ziet er anders uit dan de lopende tekst. Deze afwisseling maakt een (jeugd-)boek erg aantrekkelijk om te lezen.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Ieder hoofdstuk is opgedeeld in een paar delen, waarin het verhaal door ieder van de vier hoofdpersonen wordt verteld, steeds vanuit het perspectief van een ander personage.
Deze afwisseling houdt het verhaal boeiend en zorgt voor tempo. Het boek leest prettig. De hoofdstukken zelf zijn misschien wat lang, maar de verschillende delen waaruit het hoofdstuk bestaat zijn een stuk korter.

Ik ken jouw geheim is het eerste boek van Daphne Benedis-Grab dat in het Nederlands is vertaald.
— Isolde

Passage uit het boek

‘‘Dat mag niet. Dat kán niet,’ zei Todd. ‘Mijn geheim… Het zou niet zomaar erg zijn als mensen erachter komen, ik kan ervoor gearresteerd worden.’
Owen en Gemma keken allebei geschokt, maar Ally was degene die iets zet.
‘Voor mij geldt hetzelfde,’ zei ze. ‘Ik zou ook gearresteerd kunnen worden.’’

Voor wie is het boek?

Ik ken jouw geheim is een thriller voor kinderen vanaf een jaar of elf, in de hoogste groepen van de basisschool. Het is een spannend verhaal, dat voor jongere lezers een stuk toegankelijker is dan jeugdthrillers zoals Shame on you.

 

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

Als straks de zomervakantie weer voorbij is en je je langzaam weer voorbereidt om naar school te gaan, kan je met Ik ken jouw geheim weer een beetje in de stemming komen…

272 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.