Recensie: Diney Costeloe – Het meisje zonder naam

Recensie: Diney Costeloe – Het meisje zonder naam


Het Joodse gezin van Franz en Marta Becker wordt in november 1938 opgeschrikt door een inval van de Gestapo. Franz wordt opgepakt, Marta weet te ontkomen met haar kinderen, de dertienjarige Lisa en de vijftienjarige blinde Martin. Om haar dochter te beschermen, laat ze Lisa Duitsland verlaten en zet haar op een kindertransport naar Londen. Het jonge meisje komt daar helemaal alleen aan, in een land waarvan ze de taal niet kent. Daar wordt ze opgevangen door het gezin van Naomi en Dan Federman.
Na een moeilijke periode voelt Lisa zich thuis in Londen. Tot het noodlot opnieuw toeslaat en ze, na een bominslag tijdens de Blitz, haar geheugen verliest. Ze verliest alle contact met Naomi en Dan. Opnieuw is ze helemaal alleen. Lisa, die nu de naam Charlotte Smith gekregen heeft, wordt naar een ander pleeggezin gebracht. Voor de tweede keer moet ze zich aanpassen aan een compleet ander leven.
Haar grote hoop is, dat ze na de oorlog, haar ouders en broer terug zal vinden. Hoe loopt dit af voor Lisa?

ISBN: 9789026146305 – Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 483 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Het meisje zonder naam is een hartveroverend boek, dat je laat meeleven met de zware beproevingen van een Joodse tiener.’

Hoofdpersonages

*****

Lisa Becker is een dertienjarig Duits Joods meisje dat, helemaal alleen, de geborgenheid van haar gezin moet verlaten om niet getransporteerd te worden door de Gestapo. Ze wordt met een kindertransport naar Londen gebracht.
Naomi en Dan Federberg nemen Lisa liefdevol op in hun gezin in Londen en helpen haar om zich aan te passen en zich weer goed te voelen. Harry Black is een Joodse jongen, die met hetzelfde kindertransport als Lisa in Londen aankwam en hij wordt haar vertrouweling daar. Juffrouw Edie Everard, een eenzame vrouw die op het platteland leeft, geeft Lisa een nieuwe thuis, nadat Lisa het slachtoffer werd van een bomaanslag in Londen en niets meer weet over zichzelf en haar verleden. Voortaan gaat Lisa door het leven onder de naam Charlotte. Billy Sheperd is Charlottes beste vriend nu ze op het platteland woont en degene die het altijd voor haar opneemt.
— Marita

Sfeer

*****

Het meisje zonder naam is een menselijk en spannend verhaal. Diney Costeloe slaagt erin om je sympathie te laten voelen voor Lisa. En je te doen verder lezen omdat je wil weten hoe het zal aflopen voor het meisje. Het is een aangrijpend verhaal. Dit omdat het gebaseerd is op historische feiten. En de lezer beseft dat, alhoewel het een fictief verhaal is, er in werkelijkheid heel wat kinderen geweest zijn die het lot van Lisa ondergingen.
— Marita

Schrijfstijl

*****

De schrijfstijl van Diney Costeloe is heel direct. Ze slaagt erin om je de tijdsgeest, waarin het verhaal zich afspeelt, te laten aanvoelen. De beschrijving van de emoties van de personages is heel duidelijk, zonder hierbij in het overdrevene te gaan.
— Marita

Passage uit het boek

‘‘Ze waren niet echt mijn oom en tante. Ik heb niemand meer. De Gestapo nam papa mee en we moesten ons huis uit. We hebben een poosje bij mijn tante Trudi gewoond, maar toen vond Mutti een andere plek…’ Haar stem stierf weg.
Na een poosje zei juffrouw Edie: ‘En toen kwam je met de trein naar Engeland.’
‘Ja, maar ik weet nog steeds niet wat er met mijn familie is gebeurd.’
Charlottes stem kreeg een jammerende klank en ze keek juffrouw Edie bijna beschuldigend aan. ‘Dat kunt u niet begrijpen. U weet niet hoe het is om je familie kwijt te raken en niet te weten waar ze zijn.’’

Leesvoorschrift

Op een zonnige dag, op een bankje buiten met een blikje frisdrank bij de hand.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

483 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.