Recensie: Elke Wiss – Socrates op sneakers

Recensie: Elke Wiss – Socrates op sneakers


In een tijd waarin iedereen door elkaar roeptoetert en meningen al snel dezelfde waarde als feiten krijgen, is verbinding tussen mensen vaak ver te zoeken. We proberen de ander te overtuigen van ons eigen gelijk in plaats van samen op zoek te gaan naar wezenlijke antwoorden. We praten liever dan dat we luisteren; voor vragen stellen hebben we geen tijd. En toegeven iets niet te weten is al helemaal geen optie.

Hoe mooi zou het zijn als je in iedere situatie precies dié vraag kunt stellen die leidt tot een goed gesprek? Elke Wiss leert je hoe je dat doet. Zij laat zien waarom we zo slecht zijn in het stellen van goede vragen en met Socrates en andere filosofen als inspiratiebron legt ze uit hoe we er beter in kunnen worden.

Socrates op sneakers is een filosofische gids met tips en tricks om vragen te stellen die verrassen en aan het denken zetten, zodat je echte gesprekken kunt voeren die leiden tot verbinding. Met de ander, én met jezelf.

ISBN: 9789026346897 – Uitgeverij Ambo|Anthos – Aantal pagina’s: 254 –  Informatief / zelfontwikkeling


*****

4 van de 5 sterren — Kaylee


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Boek dat je leert hoe je goede vragen kunt stellen en hierdoor betere en diepgaandere gesprekken kunt voeren om uiteindelijk een betere band met je gesprekspartner te krijgen.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Elke Wiss neemt je mee in de kunst van het stellen van goede vragen. Ze legt hierbij uit wat goede vragen zijn, hoe deze zijn opgebouwd en hoe je vragen vooral wel of niet moet stellen. Ook stipt ze hierbij aan dat we vaak vooroordelen hebben en geneigd zijn zelf de antwoorden van een ander al in te vullen. Het uiteindelijke doel van Wiss is dat je door het stellen van de juiste vragen een beter en diepgaand (filosofisch) gesprek kunt voeren met je gesprekspartner.

Door het lezen van het boek word je je ook bewust van je eigen manier van communiceren. Je gaat nadenken over hoe je de volgende keer zelf een betere vraag kunt stellen en je gaat  analyseren hoe je eigenlijk zelf een gesprek voert. Soms best confronterend, maar ik weet zeker dat iedereen iets uit het boek leert!
— Kaylee

Schrijfstijl

*****

Het is duidelijk dat Elke Wiss een hoop ervaring heeft op het gebied van vragen stellen. Ze neemt je vanaf de basis mee in het verhaal rondom het stellen van goede vragen. Hierbij geeft ze veel voorbeelden, tips en handvatten. Wiss heeft een hele fijne schrijfstijl; luchtig met een tikkeltje humor. Als lezer vlieg je letterlijk door het boek.
— Kaylee

Passage uit het boek

‘Een goede vraag stellen is wellicht zoiets als van een hoge klif afspringen. Zonder parachute. Je hebt geen idee hoe de landing zal zijn, of je zacht terugkomt, of je welkom wordt geheten door de bodem onder je. Een goede vraag stellen doe je niet voor jezelf, zodat jij zachtjes en veilig landt. Een goede vraag stellen doe je voor de ander, zodat die door kan, verder beweegt, zijn denken verdiept, de dingen in een ander perspectief kan bekijken. Dat cadeau aan de ander betekent soms een pijnlijke smak voor jezelf. Maar die prijs is het wel waard.’

Voor wie is dit boek?

Socrates op sneakers is voor diegenen die graag meer willen weten over de kunst van de juiste vragen stellen. Met als uiteindelijk einddoel het voeren van (filosofische) diepgaande gesprekken.
— Kaylee

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

254 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.