Recensie: Frances de Pontes Peebles – Dochters van de samba

Recensie: Frances de Pontes Peebles – Dochters van de samba


In Dochters van de samba blikt Dores terug op haar leven. Ze is oud, haar lichaam doet het niet meer goed en haar geliefden leven niet meer. Ze woont nu in de Verenigde Staten, maar ze is geboren in Brazilië en heeft daar een groot deel van jaar jeugd doorgebracht. Ze was dochter van een slavin en werkte op een suikerplantage. Toen ze 9 jaar was, werd de familie de Pimentel eigenaar van de plantage en kwam in het grote huis wonen. Dochter Graça was even oud als Dores. Ondanks de grote verschillen vonden de meisjes elkaar en raakten ze bevriend. Wat ze vooral deelden was een passie voor muziek.
Jaren later zijn ze ontsnapt aan het leven op de plantage en kostscholen en maken ze furore in de sambawereld. Samba, de nationale muziek van Brazilië, de zang en dans met een ziel. Graça zingt prachtig, Dores schrijft muziek en ze vormen samen een succesvol duo. Maar roem en ambitie kunnen zich op een gegeven moment tegen je keren, met alle tragische gevolgen van dien.

ISBN: 9789026146923 – Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 480 – Historisch roman


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een boeiende en meeslepende historische roman, die een ode aan de samba is.’

Hoofdpersonages

*****

De latere artiestennaam van Dores is Lorena Lapa. Zij is de hoofdpersoon van het verhaal, zij is de verteller van de passages in het heden en zij blikt terug op het verleden. Het verleden waarin zij met Sofia Salvador, de artiestennaam van Graça, de samba beroemd maakte op het hele Amerikaanse continent. Zij deden dit samen met Vicinius de Oliviera, muzikant en leider van de band.
Lorena en Sofia hebben hard gewerkt om beroemd te worden. Vooral Sofia had hier alles voor over. Het heeft tot Hollywood ze gebracht tot Hollywood, waar ze vele films hebben gemaakt. Lorena was de vaste kracht op de achtergrond, die probeerde Sofia op het rechte pad te houden.
— Isolde

Sfeer

*****

Dochters van de samba speelt zich voor een groot deel af in het vooroorlogse Brazilië. Er hangt een broeierige sfeer en je moet altijd op je hoede zijn. Het andere deel van het boek, de passages in het heden, boek speelt zich in de Verenigde Staten af, in Hollywood, waar alles mogelijk is. Zolang je maar succes boekt.
Dochters van de samba moet het vooral hebben van de mooie beschrijvingen en het meeslepende verhaal. Het is niet een roman met veel actie, wel een roman waarin je het land, de muziek en de hoofdpersonen goed leert kennen.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Dochters van de samba is mooi geschreven. De Pontes Peebles kiest haar woorden zorgvuldig en bouwt haar zinnen goed op. Ze heeft oog voor detail en haar beschrijvingen zijn zo beeldend dat het net is of ze zelf in het donker over de stranden van Rio de Janeiro zwerft.
Op verschillende punten zit er veel spanning in het verhaal en dat maakt dat je het boek lastig weg kunt leggen. Ieder hoofdstuk begint met een korte passage in het heden, waarna je weer in het verleden duikt. Deze opbouw zorgt er absoluut voor dat je wilt doorlezen.
— Isolde

Passage uit het boek

‘We werden uiteindelijk gevonden, maar tegen die tijd hadden Graça en ik onszelf al getransformeerd. Eigenlijk moet ik zeggen: had Lapa ons getransformeerd. Dat heerlijke, decadent, verrotte Lapa! Een buurt vol muzikanten en schurken, toeristen en zakkenroller, en vooral meisjes, massa’s meisjes, merendeels zoals Graça en ik: zo vervuld van hoop en naïeve illusies dat het vanbinnen pijn deed. Lapa was de ondergang van meisjes als wij, of hun redding – er zat niets tussenin.’

Leesvoorschrift

Een boek voor een paar zondagmiddagen waarop het buiten guur en koud is, maar je dankzij de setting van Dochters van de samba jezelf in een tropische omgeving kunt wanen.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

480 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.