Recensie: François Kersaudy – Kerstens lijst

Recensie: François Kersaudy – Kerstens lijst


Iedereen kent Oskar Schindler, maar weinig mensen kennen Felix Kersten. En dat terwijl hij tijdens de Tweede Wereldoorlog het lot van meer dan honderdduizend mensen wist te bepalen – en daarmee vaak hun leven redde. De Duits-Finse arts en masseur, woonachtig in Nederland, bleek de enige te zijn die nazikopstuk Heinrich Himmler van zijn vreselijke buikpijn af kon helpen. Hij weigerde betaald te worden, en vroeg in plaats daarvan om gunsten: bijvoorbeeld de vrijlatingen van joden en verzetsstrijders.

Gebaseerd op grondige research in tal van archieven reconstrueert historicus François Kersaudy het verhaal van deze buitengewone en onbekende oorlogsheld, met behulp van archiefstukken, dagboekfragmenten en bekentenissen. Het resultaat is een allesomvattende biografie waarin een genuanceerd beeld ontstaat van de man die bepalende keuzes maakte in oorlogstijd.

ISBN: 9789401617000 – Xander Uitgevers – Aantal pagina’s: 400 – Biografie


*****

4 van de 5 sterren — Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Het is bijna niet te bevatten hoe de waanzin van enkelen de wereld zo lang in zijn greep heeft kunnen gehouden en hoe individuen zo’n grote rol hebben kunnen spelen.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Kerstens lijst geeft je waarschijnlijk een nieuw kijkje in de Tweede Wereldoorlog. Felix Kersten was de lijfarts van Heinrich Himmler, die kampte met hevige maag- en buikklachten. Kersten had gouden handen, wist middels onderzoek met zijn handen feilloos diagnose te stellen en middels massages klachten te onderdrukken en herstellen. Hij had bloeiende praktijken op verschillende plekken in Europa. En hij werd de vaste arts van Himmler. Hij liet zich door Himmler niet in geld betalen, maar zorgde ervoor dat gevangenen weer vrijkwamen, veroordeelden niet werden geëxecuteerd en mensen uit concentratiekampen werden bevrijd. Het is bijna niet te bevatten dat dit echt is gebeurd.
Opvallend is wat Kersten allemaal heeft gedaan voor Nederlanders.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Kerstens lijst is een biografie die doorwrocht en onderbouwd is. François Kersaudy heeft gebruik gemaakt van diverse bronnen, waaronder originele dagboekaantekeningen van Felix Kersten. Er staan talloze verwijzingen en voetnoten in de tekst. Zowel deze verwijzingen als de vele namen en jaartallen maken dat de tekst soms wat taai en pittig is. Kersaudy probeert echter wel met zwier te schrijven.
Wat soms wat storend is, is dat Kersaudy geregeld verwijst naar iets dat nog moet komen: ‘het zou nog negen maanden duren totdat…’, ‘wat hij nog niet wist, zou anderhalf jaar later plaatsvinden’. Kersaudy vertelt niet wat in de toekomst verborgen ligt, maar tegen de tijd dat je chronologisch op die plek bent aanbeland, ben je als lezer vaak kwijt waar je ook alweer op moest letten.
— Isolde

Passage uit het boek

‘In een brief die bij na de oorlog aan een vriend heeft geschreven, zal Felix Kersten zijn modus operandi uitleggen: ‘Ik kon vooral de mensen helpen wanneer Himmler heel ziek was. In die gevallen was hij weerloos (…) en heel beïnvloedbaar. Daarom moet ik altijd aan het begin van zijn aanvallen met mijn lijsten aankomen. Op die momenten tekende hij zo’n beetje alles wat hem werd voorgelegd. Maar als de man eenmaal hersteld was, was het bijna onmogelijk om hem de vrijlating van wie dan ook te laten tekenen. (…) Bij die nazi-ambtenaren verkreeg je niets met de logica en de reden, integendeel, dat maakte hen wantrouwig. De mentaliteit van die mensen stagneerde op zulke diepten dat je je er door een ware afgrond van gescheiden voelde.”

Voor wie is dit boek?

Kerstens lijst is voor lezers die geïnteresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog en in de mensen die een cruciale rol hebben gehad in het verloop van de oorlog. Het is prettig als je een beetje geoefend bent in het lezen van biografieën en je een weg weet te banen door alle voetnoten en verwijzingen.
— Isolde

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

400 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.