Recensie: Gijs Lauret – Iedereen autistisch

Recensie: Gijs Lauret – Iedereen autistisch


Officieel is autisme een ontwikkelingsstoornis met een negatieve invloed op het dagelijks functioneren.
In Iedereen autistisch toont psycholoog Gijs Lauret aan dat in ieder mens kenmerken van autisme schuilen en laat hij zijn licht schijnen op zowel de kwaliteiten als de kwetsbaarheden die dat met zich mee kan brengen.
Het boek beschrijft op analytische, humoristische en relativerende wijze de persoonlijke zoektocht van een psycholoog die op 41-jarige leeftijd een diagnose autismespectrumstoornis te verwerken krijgt.

ISBN: 9789493272460 – Uitgeverij Lucht- Aantal pagina’s: 268 – Zelfhulpboek


*****

4 van de 5 sterren — Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een autobiografisch boek waar je zelf ook veel aan zult hebben.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Iedereen autistisch zal ervoor zorgen dat alles wat je denkt te weten over autisme in een heel ander licht komt te staan. Ik dacht zelf wel het een en ander hiervan af te weten, maar al snel bleken deze gedachten enorm achterhaald.
— Eline

Schrijfstijl

*****

Iedereen autistisch is op een vlotte manier geschreven. Het is geschreven vanuit de ik-vorm, door Gijs Lauret zelf. Dit zorgt ervoor dat het verhaal extra krachtig is en hierdoor extra binnenkomt. De tekst is doorspekt met humor en zelfspot, wat ervoor zorgt dat het geheel makkelijk wegleest.
Wat ik persoonlijk minder fijn vond, was dat het boek met enige regelmaat voor- en achteruitblikt. Dit vond ik wat afleiden van de kern van het verhaal.
— Eline

Passage uit het boek

‘We zijn met z’n viertjes op vakantie in een behoorlijk ingeslapen dorpje in de Duitse Vulkaneifel. Het onderhoudende autismeboek van autist Bianca Toeps heb ik even opzijgelegd, want we rijden naar de nabije vestiging van Center Parcs voor een leuke speeltuinboswandeling. Het wordt een partijtje stevig stappen over vochtige wandelpaadjes met een grote verscheidenheid aan paddenstoelen, wat maar op matige waardering van de kinderen kan rekenen. Eenmaal terug in de auto passeren we een klein bordje met de tekst ‘Pony reiten’. Het ponyrijden is morgen om één uur ’s middags, staat erop. De beide dames lijkt het wel wat. Arianne vraagt me snel uit te stappen om te kijken wat er precies op het bordje staat, maar ik ben niet voor het eerst in mijn leven eigenwijs genoeg om zelf te bedenken wat te doen en maak er een foto van.
De volgende ochtend bekijk ik de foto nog eens goed en merk dat ik de allerkleinste lettertjes niet precies kan lezen. Beetje onhandig, maar het zal wel goed zijn, denk ik zomaar. Iets voor enen melden wij ons bij een stevige Duitse heer, die met barse stem uitlegt dat we voor het paardjerijden eerst dienen te reserveren. Shit. Ik zie Arianne haar onweergezicht en weet dat dit niet grappig wordt.’

Voor wie is dit boek?

Iedereen autistisch is geschikt voor iedereen die meer over het onderwerp autisme wil weten, of denkt er alles al over te weten.
— Eline

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

268 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.