Recensie: Hanneke Groenteman – De Battle

Recensie: Hanneke Groenteman – De Battle


Yara is Palestijnse. Ze is geboren in Syrië, woonde in Saoedi-Arabië en is een paar jaar geleden met haar moeder en zusje Leen naar Nederland gevlucht. Haar vader is achtergebleven en zorgt voor zijn broer en moeder. Yara, haar moeder en zusje wonen in een klein kamertje in een asielzoekerscentrum in Utrecht. Ze is na de zomervakantie op een nieuwe school gekomen en kent daar niemand, ze heeft niet het gevoel dat ze erbij hoort. De leerlingen moeten in tweetallen een project doen over een beroemde held of heldin van vroeger en daar een presentatie over houden. Yara en Hanna worden aan elkaar gekoppeld en dat maakt het verschil voor Yara.

ISBN: 9789020624854 – Uitgeverij Kluitman – Aantal pagina’s: 144 – Jeugdboek


*****

4 van de 5 sterren — Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Leuk en vlot jeugdboek over actuele problematiek.’

Verhaallijn

*****

Hanne en Yara zitten bij elkaar in de klas en houden allebei een dagboek bij. Deze dagboeken samen vormen De Battle. Hanna en Yara zijn twee totaal verschillende meisjes met een totaal verschillende achtergrond. Yara is vluchteling en verblijft in een asielzoekerscentrum, Hanna is een Nederlands meisje met veel vriendinnen. Een opdracht van school dwingt ze met elkaar samen te werken. Dat verloopt goed en de meisjes raken bevriend.
Ze moeten van alles uitzoeken over een held of heldin van vroeger. Na enig speurwerk, onafhankelijk van elkaar, komt Hanna met Audrey Hepburn en Yara met Marilyn Monroe. Hoe meer de meiden zich in de filmsterren van vroeger verdiepen, hoe interessanter ze hen vinden.
— Isolde

Illustraties

*****

De Battle heeft geen illustraties. Uit het lettertype bovenaan de dagboekfragmenten blijkt of Yara of Hanna dit stukje heeft geschreven. De bladspiegel van het boek is ruim, er is gekozen voor een grote letter. De cover van De Battle is als het ware een samenvatting van het boek, met onder andere twee meisjeshanden in verschillende huidskleuren en de initialen van de beide filmsterren.
— Isolde

Stukje uit het boek

‘Hanna: De Chickies zijn gelukkig allemaal over. En er is een nieuw meisje in de klas. Ze heet Yara. Ze is een Palestijnse vluchteling. Ik weet verder niet veel van haar want ze zegt bijna niks.

Yara: En wat ook niet fijn is: ik heb helemaal geen vriendinnen in de klas. Alle meiden kennen elkaar allemaal heel goed en ik ben de enige nieuwe. Zij zeggen niks tegen mij en ik weet ook niet wat ik tegen hen moet zeggen.’

Voor wie is het boek?

Als het gaat om de doelgroep is De Battle niet heel eenduidig. Het niveau van het verhaal is geschikt voor kinderen vanaf tien jaar. Een deel van de problematiek past echter meer bij oudere kinderen die al op de middelbare school zitten, de hoofdpersonen zitten immers ook in 3 havo. Voor een kind in groep 7 van de basisschool is 3 havo nog wel heel ver weg. Voor middelbare scholieren is het taalgebruik in De Battle echter te eenvoudig, je denkt eerder een dagboek van een twaalfjarig meisje te lezen dan dat van een meisje van vijftien of zestien. Ook mag de benadering van de thema’s voor middelbare scholieren wat diepgaander en minder clichématig.
Hoe dan ook is De Battle een boek dat eerder meisjes dan jongens zal aanspreken.

Voor meisjes of jongens?

meisje-of-jongen-1

93%

7%

Type verhaal?

 1 lang verhaal
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.