Recensie: Ingrid Hofstra – Het lekkerste uit Zweden

Recensie: Ingrid Hofstra – Het lekkerste uit Zweden


De keuken van Zweden: zoveel meer dan zoet!
Het lekkerste uit Zweden is dé culinaire bucket list: als je het land wilt kennen, móét je deze gerechten maken en eten. Het boek bevat zestig recepten van zowel alom bekende Zweedse klassiekers (gehaktballetjes!) als verrassende streekgerechten, met bijbehorende foto. Ingrid Hofstra laat zien wat de keuken van het land waar ze in 2023 naartoe emigreerde zo speciaal maakt.

We kennen allemaal wel smörgåsbord (Zweedse buffettafel) en de Zweedse fika: regelmatig pauzeren met een kop koffie en iets lekkers. Om de donkere dagen optimistisch toe te treden en de eindeloze zomerdagen uitbundig te vieren, zit de Zweedse jaarkalender barstensvol culinaire feestdagen. ‘Vette Dinsdag’ wordt gevierd met overdadige roomsoezen – te vinden in elke bakkerij van Malmö tot Skellefteå. En om St. Lucia te eren, eten de Zweden zich te rond aan zwierige saffraanbroodjes. Heerlijke recepten worden afgewisseld met prachtige sfeerfotografie van Zweden. Van haring-, eier- en rodebietensalade tot kaneelbroodjes en haverkoekjes. Van gevulde koolbladeren tot aardbeientaart en basisrecepten voor snaps, tuinkruidensaus en knäckebröd: dit zijn de Zweedse culinaire toppers die je niet mag missen.

ISBN: 9789464042849 – Fontaine Uitgevers – Aantal pagina’s: 176 – Kookboek


*****

4 van de 5 sterren — Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Wat ontzettend leuk om eens kennis te maken met een ander soort keuken en te ontdekken wat men in Zweden lekker vindt.’

Wat was mijn favoriete gerecht uit dit boek?

*****

Tja, al geeft de beschrijving van Het lekkerste uit Zweden aan dat de keuken van Zweden veel meer is dan zoet, het eerste recept waar wij mee begonnen, was zoet… Mijn jongste dochter houdt van bakken en ze heeft zich vol overgave op de kanelbullar, de kaneelbroodjes, gestort. Het recept was duidelijk en goed uit te voeren en het resultaat was uitstekend. Voor herhaling vatbaar!
Ik ben zelf nogal geïntrigeerd door de dammsugare, de Zweedse mergpijpjes, maar ik moet mijn dochter nog overhalen die te gaan maken. Ik zie een beetje op tegen het werken met marsepein, wat natuurlijk voor iedere ervaren bakker geen enkel probleem is.
En ik ga ook zeker heel binnenkort de västerbottensostpaj maken, de Zweedse kaastaart.
— Isolde

Instructies

*****

De recepten in Het lekkerste uit Zweden zijn goed uit te voeren. Ieder recept begint met informatie over voor hoeveel personen de ingrediënten zijn en hoelang de bereiding gemiddeld duurt. Vooral dat laatste vind ik zelf onmisbaar in een kookboek. Daarna volgt wat algemene informatie over of naar aanleiding van het recept. Dan staat er een lijst met ingrediënten, die is onderverdeeld in bijvoorbeeld ‘nodig voor het deeg’ en ‘nodig voor de vulling’ en tot slot de beschrijving van de bereiding met korte, heldere stappen.

Van de meeste recepten staan ook foto’s in het boek, dat vind ik zelf altijd aantrekkelijk omdat het oog ook wat wil en je daar vaak al uit kunt afleiden of het gerecht bij je past. Helaas is niet alles voorzien van een foto. Wel heel leuk is dat veel recepten naast een foto ook van een eenvoudige illustratie zijn voorzien.

Het lekkerste uit Zweden kent een wat andere indeling dan je vaak ziet. Meestal zijn kookboeken ingedeeld op voor-, hoofd- en nagerecht, of vis, vlees, vegetarisch, zoet. Dit boek kent de hoofdstukken smörgåsbrod, fika, alledaagse gerechten en feestgerechten. Ieder hoofdstuk kent een variatie aan gerechten van zoet, tot lunch- en dinergerechten.
— Isolde

Voor wie is dit boek?

Het lekkerste uit Zweden is voor koks die eens iets anders willen maken, zonder gelijk heel exotisch te moeten koken. De gerechten zijn allemaal duidelijk geschreven. Als je graag op vakantie gaat naar Scandinavië zul je zeker veel herkennen uit dit boek en kun de lekkerste gerechten thuis zelf eens proberen.
— Isolde

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

176 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.