Recensie: Ingrid Weinberger – Samuels dochter

Recensie: Ingrid Weinberger – Samuels dochter


Ingrid groeit op als nakomertje in een traditioneel katholiek gezin, denkt ze. Tot ze beseft dat haar familie in niets lijkt op die van haar klasgenootjes. Dat heeft alles te maken met haar vader, Samuel, die niet alleen veel ouder is, maar rond wie een waas van geheimzinnigheid hangt. Langzaam sijpelt het besef door dat haar vader een zwaar oorlogsverleden meedraagt. Veel vragen blijven echter onbeantwoord. Pas vele jaren later, na de dood van haar ouders, gaat Ingrid op onderzoek uit. Hoe meer ze het verleden ontrafelt, hoe meer ze geconfronteerd wordt met haar eigen (Joodse) identiteit.

ISBN: 9789072201911384 – Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts – Aantal pagina’s: 356 – Non-fictie


*****

3 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Ingrid Weinberger gaat op zoek naar de geschiedenis van haar vader en komt zo meer te weten over zichzelf; interessant maar (te) fragmentarisch.’

Hoofdpersonages

*****

In Samuels dochter gaat Ingrid op zoek naar de persoonlijke geschiedenis van haar vader. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn zijn vrouw en kinderen vermoord en na de oorlog heeft hij een nieuw gezin gesticht. Ingrid is het jongste kind en na het overlijden van haar vader komt ze erachter dat ze eigenlijk niets over haar vader weet. Passanten in het verhaal zijn haar moeder, broers en zussen, maar ook haar vader en de mensen uit zijn verleden. Ook spelen mensen uit het actuele leven van Ingrid een rol zoals collega’s, vrienden en leerlingen.
— Isolde

Sfeer

*****

Samuels dochter is vrij fragmentarisch geschreven en springt door de tijd van gebeurtenis naar situatie naar voorval. Het boek speelt zich af in verschillende tijden en op veel verschillende locaties. De sfeer is niet heel eenduidig te benoemen.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Hoe bijzonder het is dat iemand zo grondig haar roots onderzoekt en daar een boek over schrijft en hoe fascinerend persoonlijke geschiedenissen in het algemeen en deze in het bijzonder kunnen zijn, het was voor dit boek lastig mij te kunnen (blijven) boeien. Het boek was voor mij te fragmentarisch opgezet en ik dacht vaak ‘nu wordt het pas interessant’ en dan hield het fragment weer op. Ik miste een rode draad en had moeite om alle fragmenten op de goede manier met elkaar te verbinden.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Vragen die onbeantwoord blijven, flarden van gesprekken die ik niet aan elkaar kan knopen, de aura van ontzag die om mij vader hangt. Waarom wordt hij met Stefan aangesproken als hij Samuel heet? Waarom moet ik altijd stil zijn en in een hoekje van de kamer spelen? Waarom moet ik de deur heel behoedzaam sluiten, zodat ik hem niet aan het schrikken maak? Waarom nu en dan de waarschuwende blik van mama dat ik hem maar beter met rust kan laten, terwijl ik popel van ongeduld om hem de tekening te tonen die ik speciaal voor hem gemaakt he? En al die vreemde namen die ik niet kan thuisbrengen…’

Leesvoorschrift

Zoek een rustig plekje in de tuin of op het balkon, neem een kop sterke koffie en een punt verse appeltaart en verdiep je in de waargebeurde familiegeschiedenis van Ingrid Weinberger.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

356 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.