Recensie: Italo Calvino – Zes memo’s voor het volgende millennium

Recensie: Italo Calvino – Zes memo’s voor het volgende millennium


Aan de vooravond van zijn vertrek naar Harvard, waar hij een serie colleges zou geven, stierf Italo Calvino. De Zes memo’s voor het volgende millennium waren bij zijn overlijden in conceptvorm af. Deze speelse, briljante essays vormen Calvino’s testament, tevens de meest welbespraakte ‘verdediging van de literatuur’ die in onze eeuw is geschreven.

ISBN: 9789020417388 – LJ Veen Klassiek (Atlas contact) – Aantal pagina’s: 160 – Non-fictie, literatuur


*****

3 van de 5 sterren — Frederique


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Interessante collectie lezingen over de liefde voor literatuur.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

In Zes memo’s voor het volgende millennium kijkt Calvino naar wat er verwacht werd van de literatuur in het verleden en wat er verwacht wordt in het heden (en de toekomst). Calvino zet uiteen waar voor hem interessante en goede literatuur aan moet voldoen, en verdedigt daarbij bepaalde keuzes die binnen literatuur gemaakt worden.
— Frederique

Schrijfstijl

*****

Calvino schrijft beeldend met veel anekdotes en quotes uit andere literaire werken, maar toch is het geen makkelijk boek om te lezen. Het taalgebruik is vaak wat lastig en Zes memo’s voor het volgende millennium is duidelijk bedoeld om te worden voorgedragen.
— Frederique

Passage uit het boek

‘Mijn eerste lezing zal gaan over de tegenstelling lichtheid-zwaarte, waarbij ik zal pleiten voor lichtheid. Dat betekent niet dat ik minder waarde hecht aan de zin van zwaarte, maar alleen dat ik naar mijn idee over lichtheid meer te vertellen heb.
Nu ik al veertig jaar schrijf, uiteenlopende wegen heb verkend en verschillende benaderingen heb uitgeprobeerd, wordt het tijd dat ik een overkoepelende omschrijving zoek van mijn werk. Ik zou dan willen voorstellen: in mijn schrijven heb ik meestal gestreefd naar het onttrekken van gewicht. Ik heb geprobeerd gewicht te onttrekken aan mensen, aan hemellichamen en steden, en vooral om gewicht te onttrekken aan verhaalstructuur en aan taal.
In deze lezing zal ik proberen uit te leggen – aan mijzelf en aan u – hoe ik ertoe gekomen ben om lichtheid niet als een tekortkoming, maar juist als een waarde te beschouwen; in welke werken uit het verleden ik voorbeelden van mijn ideaal van lichtheid herken; hoe ik deze waarde in het heden plaats en hoe ik haar in de toekomst projecteer.’

Voor wie is dit boek?

Zes memo’s voor het volgende millennium is voor mensen die fan zijn van de werken van Italo Calvino of mensen die zich graag willen verdiepen in de manieren waarop er naar literatuur gekeken wordt.
— Frederique

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

160 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.