Recensie: Jan Boeren – Ambachtelijk ijs in zeven lessen

Recensie: Jan Boeren – Ambachtelijk ijs in zeven lessen


Een ijsje, zelfgemaakt, heerlijk van smaak en goed van consistentie, dat mooi wegsmelt: niet te lang, niet te kort, waardoor aroma’s zich in de mond volledig kunnen ontwikkelen. Wie wil dat nu niet?
Recepten voor ijsjes die je op internet of in kookboeken vindt, voldoen zelden aan deze criteria. En dat is ook wel logisch, want er schuilt heel wat technologie achter goed ambachtelijk ijs. Moeilijk? Nee, het rekenwerk kunnen we overlaten aan rekenmodellen: je hoeft alleen maar de gewenste waardes in te vullen en er rolt zo een recept uit.
Maak in Ambachtelijk ijs in zeven lessen kennis met de kunst van het ijs bereiden. Van sorbets tot lekker zuivelijs en van eenvoudige tot complexe ijscreaties; Jan Boeren leidt je in zeven lessen op tot een volleerd ijsmaker. Je gasten zullen versteld staan!

ISBN: 9789464711905 – Uitgeverij Sterck & De Vreese – Aantal pagina’s: 190 – Informatief boek


*****

4 van de 5 sterren — Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een heel technisch, maar ook heel informatief boek over ijs maken.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Er zijn genoeg leuke boeken te vinden met recepten om zelf ijs te maken, maar Ambachtelijk ijs in zeven lessen leert je alles wat je eigenlijk weten moet over ijs maken: hoe werkt het, wat heb je nodig, wat zijn de goede verhoudingen, …?
Jan Boeren, de auteur, gaat in op verschillende soorten ijs, zoals sorbetijs, zuivelijs en demi-ijs. Hij legt alle achtergronden uit en hoe de verschillende ingrediënten op elkaar en op de kou reageren. Bij het boek horen verschillende rekenmodellen, die je kunt downloaden. De rekenmodellen zijn in het boek toegelicht en je kunt hiermee niet alleen alle ijsjes die in het boek staan maken, maar ook zelf gaan experimenteren.
Het boek bevat heel veel theorie en achtergrond, maar bevat ook verschillende recepten zodat je direct aan de slag kunt met zelf maken. Het boek werkt met verschillende lettertypes en is daarmee in verschillende delen opgedeeld. In de eerste plaats is er de basis waarmee je verschillende soorten ijs leert maken. Daarnaast zijn er blokken met ‘IJslogica & koude kunstjes’ die dieper ingaan op de technologie achter het ijs maken. Tot slot zijn er verschillende anekdotes verwerkt in het boek, die het boek luchtig maken en er een persoonlijke touch aan geven.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

In Ambachtelijk ijs maken in zeven lessen staat het kennis vergaren over ijs en ijs maken voorop. De recepten zijn, wat mij betreft, ondergeschikt aan het theoretische deel. De theorie en techniek in het boek maken dan ook dat het boek je aandacht vraagt, je leest het niet zomaar even aan het einde van een lange werkdag als je moe bent.
Je merkt aan alles dat Jan Boeren weet waar hij het over heeft. Hij is oprichter van Le Cuisinier: Kennisplatform voor amateurkoks. Hij ontwikkelde de startcursus IJsbereiden en later de technische cursus IJsbereiden. Deze zijn via Le Cuisinier in digitale vorm aangeboden en zijn nu in de vorm van dit boek voor iedereen toegankelijk.
— Isolde

Passage uit het boek

‘IJs is een bevroren schuim. Het betekent dat in ijs heel veel kleine luchtbelletjes zitten. Hoe kleiner die luchtbelletjes zijn, hoe ‘romiger’ het ijsje smaakt. We hebben het dan over de textuur van het ijs. En we weten: texturen zijn heel lastig te definiëren. Zo ook het begrip ‘romig’, want een sorbet kan een ‘romige’ textuur hebben zonder dat er room in zit. Sterker nog: in de meeste sorbets zit niet eens vet. Sommige ijsmakers definiëren dit mondgevoel liever als ‘rond’ of ‘vol’, maar of die begrippen dan de lading dekken…?’

Voor wie is dit boek?

Ambachtelijk ijs in zeven lessen is een boeiend boek voor iedereen die het leuk vindt om ijs te maken én zich graag wil verdiepen in het hoe en waarom. Voor iedereen die meer wil dan enkel ijs maken met bestaande recepten, maar ook zelf wil experimenteren.
— Isolde

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

190 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.