Recensie: Jan Boeren – Bordopmaak in zeven lessen
We eten met onze ‘ogen’. Als er een prachtig opgemaakt bord op tafel komt waar de hoofdcomponent als het ware op een troon zit, de garnituren ondersteunend werken, en kleur en geur een feestje voor de zintuigen zijn, dan weten we nog voor we ook maar geproefd hebben zeker dat dit lekker is.
Wil je ook leren hoe je een bord perfect opmaakt? In zeven lessen en twintig wetten leer je alles over soorten borden, spuittechniek, portiegroottes, sausjes, schuimpjes en poedertjes. Maar ook over de interactie tussen visuele en smaaktechnische aspecten als smaak en smaakbalans, textuur en kleur. De vele foto’s tonen hoe het niet moet, maar ook hoe je wél kan scoren. En je kunt zelf oefenen met behulp van lekkere recepten in dit boek. Bordopmaak in zeven lessen is daarmee een lees-, leer- en oefenboek.
ISBN: 9789464711578 – Sterck & De Vreese – Aantal pagina’s: 139 – Informatief
4 van de 5 sterren — Kaylee
Recensie in één zin
‘Een heel herkenbaar en toegankelijk boek voor de betere kok.’
Wat heb ik aan dit boek?
Met Bordopmaak in zeven lessen leer je hoe je op een restaurantwaardige manier borden op kan maken. Het boek geeft herkenbare voorbeelden over het opmaken van een bord. Het laat bijvoorbeeld aan de hand van een aantal foto’s zien wat een ‘foute’ bordopmaak is. Vervolgens worden van bepaalde recepten, met dezelfde ingrediënten, verschillende manieren van opmaak gepresenteerd. Alle gangen zijn opgenomen in dit boek.
Wil je met dit boek goed aan de slag kunnen, dan is het wel belangrijk dat je over de nodige kookervaring en technieken beschikt. Zo worden bijvoorbeeld bepaalde snijtechnieken en sausbereiding vermeld.
— Kaylee
Schrijfstijl
Het boek is geschreven voor de betere (hobby)kok of chef. Zoals hierboven al genoemd dien je wel over de nodige ervaring en jargon te beschikken. Het boek is op sommige momenten wel belerend geschreven. Echter, dit heeft wel als doel om je bewust te maken van hetgeen dat je ‘fout’ kan doen.
Lees het boek niet met een lege maag, want door de foto’s en de beschrijving van de recepten zal je de smaken in je hoofd herkennen. Ongetwijfeld zal je een aantal van de recepten gaan maken om te oefenen.
— Kaylee
Passage uit het boek
‘Over hondendrolletjes en weglopers
We moeten het hebben over consistentie, over de viscositeit van ons medium, want die bepaalt in belangrijke mate welke spuitmethode we gebruiken. En misschien is je medium wel zo vloeibaar dat je het helemaal niet als een dop of lijn aan kunt brengen. Dat moet je het eerst ‘opdikken’ met een ander bindmiddel. Die viscositeit wordt ook wel ‘stand’ genoemd: een medium kan precies de juiste stand, te veel stand of te weinig stand hebben. De ervaren kok weet dat eigenlijk al van nature: hij maakt zijn crèmes, mousses, purees en wat al niet meteen op de juiste ‘stand’. Maar ook bij ervaren koks gaat het best weleens mis.
Waar zie je dat aan, of de stand van jouw medium goed is of niet? Een medium met te veel stand, gespoten met een spuitzak, levert een typisch ‘hondendrolletje’ op. Stop maar, spuit de spuitzak leeg in een kommetje, verdun je medium en begin opnieuw!
Op de foto zien we heel wat opmaakfouten. De groene ‘hondendrolletjes’ vallen meteen op, net als de diagonaal (procententeken), het ontbreken van verbinding en de hoofdcomponent die in een hoekje zit: de separatist is ook kindertekeningmaker en ondeskundig lijnspuiter.
Voor wie is dit boek?
Dit boek is een aanrader voor iedereen die goed kan koken, maar moeite heeft om een restaurantwaardig bord op te maken. Het boek is minder geschikt voor de alledaagse kok.
— Kaylee
Voor vrouwen of mannen?
50%
50%
Hoe dik is de pil?
Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?
+ Er zijn nog geen reacties
Reactie toevoegen