Recensie: Jan-Willem van Prooijen – Hoax – waarom mensen in complottheorieën geloven

Recensie: Jan-Willem van Prooijen – Hoax – waarom mensen in complottheorieën geloven


Hoe ontstaat complotdenken en wat zijn de gevolgen? Geloven mensen nu meer dan ooit in complottheorieën? Zijn online-algoritmen echt de grote boosdoeners? En wat kun je doen als een dierbaar persoon steeds meer in complottheorieën gaat geloven?
Complottheorieën zijn de laatste jaren volop in het nieuws. De meeste mensen kennen wel iemand die gelooft dat vaccins vergif zijn, dat klimaatverandering een hoax is of dat we geregeerd worden door een kwaadaardige elite.
Jan-Willem van Prooijen doet sinds 2008 wetenschappelijk onderzoek naar complotdenken. Hij stelt dat iedereen in meer of mindere mate vatbaar is voor complottheorieën. Complotdenken neemt toe in crisissituaties, zoals een pandemie of een oorlog, maar ontstaat ook rond sportwedstrijden, op het werk of in ons persoonlijk leven.

ISBN: 9789400516441 – Uitgeverij Lev – Aantal pagina’s: 320 – Non-fictie


*****

4 van de 5 sterren — Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een informatief boek vol met praktijkvoorbeelden.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Veel mensen kennen wel iemand in hun omgeving die gelooft in allerlei, op het eerste oog, vergezochte complotten. Jan-Willem van Prooijen deed onderzoek en heeft zijn bevindingen beschreven in Hoax – waarom mensen in complottheorieën geloven. Allereerst krijg je veel achtergrondinformatie over verschillende complotten en hoe deze met de tijd veranderen, maar in de basis hetzelfde blijven. Ook de invloed die social media heeft op complotdenkers is uitgebreid beschreven. Wat ik sterk vind, is dat het boek veel praktijkvoorbeelden heeft waardoor je makkelijk kunt herkennen wat Jan-Willem van Prooijen bedoelt. Wat ik daarentegen minder sterk vind, is dat er veel focus ligt op bepaalde complotten zoals 9/11, de moord op John F Kennedy, oorlog in Oekraïne en het coronavirus. Wat mij betreft mocht dit wel wat algemener blijven.
— Eline

Schrijfstijl

*****

Hoax – waarom mensen in complottheorieën geloven is vlot geschreven met veel praktijkvoorbeelden. De hoofdstukken zijn logisch ingedeeld en de subkopjes hebben pakkende titels. Ik werd snel gegrepen door het boek en het kon mijn aandacht goed vasthouden.
— Eline

Passage uit het boek

‘Een land vol wappies

Als overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor het Amerikaanse ruimtevaartprogramma is NASA een instituut om serieus te nemen. De prestaties van NASA zijn zonder meer indrukwekkend. Dankzij NASA hebben mensen op de maan rondgelopen, draait er al sinds het jaar 2000 een bewoond internationaal ruimtestation in een baan rond de aarde en rijdt er een robotwagentje rond op Mars. Het is dan ook op z’n minst opmerkelijk te noemen dat diezelfde NASA het in 2017 nodig vond om een officieel statement naar buiten te brengen: nee, we laten geen kinderen in het geheim werken op Mars. Er mag dan een robotwagentje op Mars rondrijden, maar er zijn daar geen mensen.
Dit statement is een reactie op een beschuldiging in The Alex Jones Show, van een van de bekendste complotdenkers in de Verenigde Staten.’

Voor wie is dit boek?

Hoax – waarom mensen in complottheorieën geloven is geschikt voor iedereen die meer wil weten over complotdenkers.
— Eline

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

320 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.