Recensie: Jean-Claude Mourlevat – Jefferson

Recensie: Jean-Claude Mourlevat – Jefferson


Op een ochtend gaat de vriendelijke egel Jefferson naar de stad om zijn kuif bij te laten knippen. Maar als hij bij zijn kapper aankomt, ligt die languit op de grond. Dood, met een schaar in zijn borst. De enige getuige, een geit, beschuldigt Jefferson van de moord.

In paniek slaat Jefferson op de vlucht… maar zijn beste vriend Gijsbert overtuigt hem om samen op onderzoek te gaan. Hun doel: de échte dader ontmaskeren…

Hun speurwerk leidt hen naar de mensenstad, zo’n vijfhonderd kilometer verderop. En daar doen ze een gruwelijke ontdekking.

ISBN: 9789401484961 – Uitgeverij Lannoo – Aantal pagina’s: 236 – Jeugdboek


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een spannend en ontroerend verhaal vol humor, met dieren in de hoofdrol wat het verhaal extra sterk maakt.’

Verhaal

*****

De egel Jefferson staat centraal in dit boek dat naar hem vernoemd is. Hij wil gewoon naar de kapper, om zijn kuif te laten bijknippen en hopelijk een afspraakje te maken met Karolien, maar onderweg gaat alles al mis. Hij wordt bijna overreden en de kapper blijkt vermoord te zijn. Nog erger is dat Jefferson van de moord wordt beschuldigd.
Zijn beste vriend, het varken Gijsbert, doet zijn uiterste best om Jefferson te helpen. In een poging de egel vrij te pleiten, gaan de vrienden met een groepsreis een week naar de mensenstad om daar aanwijzingen te verzamelen. Op het moment dat een gruwelijk hoogtepunt nadert, schieten alle dieren van de groepsreis Jefferson en Gijsbert te hulp.

Jefferson is een detectiveverhaal, waarin de hoofdpersonen dieren zijn gemaakt. Wat een geweldige manier om kinderen geïnteresseerd en vertrouwd te maken met dit genre. En passant snijdt Jean-Claude Mourlevat ook nog wat maatschappelijke thema’s aan.
— Isolde

Het boek

*****

Jefferson is uitgegeven in een mooi verzorgde hardcover. Op de cover staat een passende illustratie van de egel Jefferson die naarstig op zoek is naar de moordenaar van de kapper.
Het boek is, voor zover bekend, geen onderdeel van een serie. Het is natuurlijk nooit uitgesloten dat de auteur in de toekomst vergelijkbare verhalen zal schrijven.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Mourlevat heeft een prettige schrijfstijl, waardoor het boek vlot en makkelijk leest. De sterkste punten zijn de humor, zelfs bij de meest nare gebeurtenissen verschijnt er nog een glimlach op je gezicht, en de manier waarop de auteur heel terloops een paar zware thema’s in het boek heeft verwerkt.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Ze hielden halt om te lunchen in een speciaal voor hen gereserveerd restaurant, gingen daarna de snelweg op en bereikten Stedeburg bij het vallen van de avond. Ze waren onder de indruk van de hoge gebouwen en het was bevreemdend dat er bijna alleen maar mensen door de drukke straten liepen. Jefferson had er nog nooit zoveel tegelijk gezien! Thuis, in het land van de dieren, kwam je ze zo nu en dan tegen – meestal zakenlui of toeristen – maar het bleven uitzonderingen. Hier waren ze opeens de norm. En omgekeerd: de dieren van de Tienpondtbus waren in één klap rare vogels geworden, bij wijze van spreken.’

Voor wie is het boek?

Jefferson is leuk voor kinderen vanaf een jaar of tien in de hoogste groepen van de basisschool.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

De dieren in Jefferson maken een vakantiereis en zitten lang in de bus. Het is daarom leuk om dit boek zelf ook te lezen als je onderweg bent naar je vakantiebestemming. Begin thuis vast in de eerste hoofdstukken, lees elke dag een stukje en aan het einde van de vakantie weet je hoe het met Jefferson en Gijsbert gaat.

236 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.