Recensie: Jeremy Lachlan – Sleutel der zielen (Jane Doe deel 2)

Recensie: Jeremy Lachlan – Sleutel der zielen (Jane Doe deel 2)


Jane Doe verkeert in groter gevaar dan ooit. Haar vader zit nog steeds gevangen. Het Slot, die heilige plek tussen alle dimensies, is stervende. De kwaadaardige Roth is naargeestig op zoek naar de mythische Bron van alle Dimensies met daarin de Oerzee. Alsof dat niet erg genoeg is, heeft Jane ontdekt dat zij de sleutel vormt die hem kan tegenhouden en de Anderwerelden kan redden.
Het probleem? Ze is terechtgekomen in Arakaan, een van de Wegkwijnende Landen én Roths thuiswereld. De inwoners daar hebben ook nog een aantal verrassende geheimen.
Met wat hulp van haar vriendin, de pyromane Violet, en hun twijfelachtige bondgenoot Hector, moet Jane al haar moed bijeenrapen om niet alleen haar lotsbestemming te accepteren, maar ook haar grootste angst onder ogen te zien. Zelfs als dat betekent dat ze alles kwijtraakt wat haar dierbaar is.

ISBN: 9789059247116 – Uitgeverij Fantoom – Aantal pagina’s: 414 – Jeugdboek


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een lekker spannend en mysterieus verhaal waar je je hoofd goed bij moet houden.’

Verhaal

*****

Jane is met Violet en Hector gestrand in Arakaan, waar haar moeder al 47 jaar verblijft. Haar moeder verwelkomt haar echter niet met open armen, ze wijst Jane eerder af en houdt haar op afstand.
Om alle werelden, die via Het Slot met elkaar zijn verbonden, te redden moet Jane drie sleutels verzamelen en terug naar de kern van Het Slot. Dit leidt tot een zenuwslopende reis door Arakaan, op zoek naar de ingang, onder andere op het onwillige paard met de toepasselijke naam Hork en in een gammel vliegtuig.
Het is een wervelend avontuur, waarbij je van de ene verrassing in de andere valt. Jane sluit vriendschappen en ontdekt dat je niet altijd op je eerste indruk af moet gaan.
— Isolde

Het boek

*****

Sleutel der Zielen is het vervolg op Doolhof der dimensies en gaat verder op het punt waar het eerste deel is geëindigd. Je moet de boeken niet los van elkaar willen lezen, je mist anders te veel informatie om het tweede deel goed te kunnen volgen. Het tweede boek rondt het verhaal over Jane Doe af. Ik vermoed dat het boek in één deel te dik zou worden en het verhaal daarom in tweeën is gesplitst.
Sleutel der Zielen is een hardcover met wat sfeer betreft een totaal andere cover dan het eerste deel. Het verhaal speelt zich grotendeels in een dor en droog woestijnlandschap af en dat is ook wat je aan de buitenkant van het boek ziet.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Sleutel der zielen, geschreven door Jeremy Lachlan, is net zo spannend als het eerste deel: onbekende werelden, enge dieren (schorpioenen, ieuw) en gevaarlijke situaties. De gebeurtenissen volgen elkaar in hoog tempo op en het is daardoor moeilijk het boek weg te leggen.
Het is geen eenvoudig verhaal, met veel verschillende personages waarvan niet altijd duidelijk is of ze nu goed zijn of slecht. Het goed of slecht wisselt ook nog wel eens gedurende het verhaal, wat het nog ingewikkelder maakt. De hoofdstukken zijn van een prima lengte en ook het woordgebruik is passend bij de leeftijdsgroep voor wie die boek bestemd is.
Een kritische kanttekening: Jane is in het verhaal een jaar of 8, Violet is 14 (de tijd verloopt in Het Slot en in de andere werelden overal anders), maar het woordgebruik en de acties van de beide kinderen zijn niet altijd helemaal passend bij de leeftijd die ze in het verhaal hebben. Dat valt vooral bij Jane op.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Dan zal er chaos heersen, zullen de werelden onbeheersbaar worden en zal het leven zoals we dat kennen ophouden te bestaan. Maar ik heb het niet mis. En als je ook maar de helft had gezien van wat ik daarbinnen allemaal heb meegemaakt, dan zou je het met me eens zijn. Het Slot is niet een of anderen heilige ruimte. Het hoeft niet te worden aanbeden en niet te worden gered. Het is de hel, en die had lang geleden al vernietigd moeten worden.’

Voor wie is het boek?

Sleutel der zielen is een jeugdboek, geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Het boek is, evenals het eerste deel, leuk voor zowel jongens als meisjes, die houden van een spannend, soms bloedstollend, avontuur in een wereld die heel anders is dan de onze.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

Wacht tot de temperaturen buiten weer oplopen tot tropische hoogte of stook de verwarming binnen hoog op. Zet een groot glas koud water naast je neer en beleef samen met Jane het ultieme avontuur.

414 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.