Recensie: John Meilink – In Barbarije

Recensie: John Meilink – In Barbarije


Het is het jaar 1678. De West-Indiëvaarder Sint-Joris vertrekt vol goede moed met een lading Schiedamse jenever en een aantal passagiers richting Paramaribo. Ter hoogte van de Kaapverdische Eilanden slaat het noodlot toe: Algerijnse kapers enteren het schip en alle opvarenden worden in de boeien geslagen. Na een reis vol ontberingen verdwijnen de Hollanders in de wrede wereld van Moorse slavenhandelaren.

Thomas Hees, afgezant van de Republiek in Algarije, probeert uit alle macht een vredesverdrag met de plaatselijke machthebbers te sluiten, om zo de Hollandse koopvaarders in de Middellandse Zee te vrijwaren van piraterij. Maar de concurrentie is hevig: Engelsen en Fransen streven hetzelfde doel na en schuwen geen middel om Hees dwars te zitten. Tot overmaat van ramp verschijnt er, te midden van intriges, bruut geweld en verraad, een nog grotere vijand in Algiers: de Zwarte Dood.

ISBN: 9789460229978 – LM Publishers – Aantal pagina’s: 440 – Historische fictie


*****

4 van de 5 sterren – Frederique


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

In Barbarije geeft de lezer een interessant nieuw inzicht in een onderbelicht onderdeel van de Nederlandse slavernijgeschiedenis.’

Hoofdpersonages

*****

In Barbarije heeft personages die allemaal op een verschillende manier te maken krijgen met de slavernij in Algiers. Wanneer de Sint-Joris geënterd wordt door Algerijnse kapers worden zowel de passagiers als de bemanning gevangengenomen en veroordeeld tot een leven in slavernij.
Anthonie de Wildt, passagier, is leerling boekhouder voor de West-Indische Compagnie. Hij beheerst veel talen en probeert ondanks de omstandigheden de moed erin te houden. Door zijn talenkennis weet Anthonie slavernij in de steengroeve te ontwijken en wordt in plaats daarvan tewerkgesteld als vertaler en opsteller van contracten.
Koopman Cornelis Cats, samen met zijn vrouw en dochter Nellie ook passagier op de Sint-Joris, is een succesvolle handelaar in Schiedamse jenever. Hij doet zich belangrijker voor dan dat hij is. De rijkdom van de familie Cats maakt dat ze niet verkocht worden, maar dat ze in plaats daarvan tegen een onwaarschijnlijk hoog bedrag vrijgekocht kunnen worden door het thuisfront in de Republiek.
Mooie Han en Kokker hebben dat geluk niet. Zij zijn beide zeelui op de Sint-Joris en zijn voor de slavenhandelaren alleen maar interessant voor de steengroeven. Mooie Han heeft het onwaarschijnlijke geluk om rampen van welke soort dan ook te overleven en plant dan ook samen met Kokker een ontsnapping.
Ondertussen probeert Thomas Hees een verdrag te sluiten met de plaatselijke machthebber, de Dey. Thomas Hees is weinig indrukwekkend en wordt dan ook vaak onderschat. Hij blijft, dag in dag uit, trouw naar het paleis van de Dey gaan, in de hoop dat de eisen van de Republiek worden ingewilligd.
— Frederique

Sfeer

*****

De spanning in In Barbarije komt aan het begin een tikkeltje langzaam op gang, maar als het eenmaal op gang komt is het niet meer te stoppen. De sfeer wordt onheilspellend en je kan als lezer niet anders dan machteloos toezien hoe het verhaal zich ontwikkelt. Het boek bouwt zich op naar een bloedstollend einde en houdt je op het puntje van je stoel totdat je met een zucht het boek dichtslaat. De vele prenttekeningen dragen bij aan de verbeelding.
— Frederique

Schrijfstijl

*****

In Barbarije is echt gruwelijk goed geschreven. John Meilink heeft zich zichtbaar goed verdiept in het onderwerp met een flinke lijst aan primaire en secundaire literatuur. Hoewel het boek dus (deels) gebaseerd is op het leven van de echte Thomas Hees, heeft John Meilink zich het verhaal eigen gemaakt en er zijn eigen draai aan gegeven. Dit maakt In Barbarije tot een echte doorlezer en maakt het boek moeilijk weg te leggen.
— Frederique

Passage uit het boek

‘De wind heeft geen vat meer op het schip en de Sint-Joris valt meteen stil, stuurloos nu, ze richt zich naar de stroom en begint te stampen en te slingeren. De kaperschepen snellen aan beide boorden toe: enterhaken vliegen door de lucht en zetten zich vast aan relingen, puttingijzers en klampen. Doffe dreunen als de schepen elkaar raken, de Sint-Joris ingeklemd en gevangen, ze kan geen kant meer op.
Op de boorden verschijnen donkere mannen met wilde baarden en flikkerende kromzwaarden. Ze joelen en brullen, zwaaien met hun vuisten. Pistoolschoten knallen door de lucht. De eerste springen al over, van boord naar want, en de rest volgt, van boord naar dek, ze laten zich vallen op het enternet in de kuil en beginnen de gespannen touwen weg te hakken. De draaibassen op het bakdek worden snel ingenomen.
Voor de ingang naar de bak staat een besluiteloze Mooie Han, de loop van een pistool tegen zijn hoofd. Hij heft een arm, maar drie, vier kapers schoppen hem ruw de donkere ruimte van het bakdek in, waar hij achterovervalt en opgevangen wordt door een zwijgende, buigende Kokker. Een musket richt zich op hem. Grijnzend moedigt de donkere piraat hem aan: onverstaanbare woorden, maar op een herkenbare, dreigende toon. Mooie Han gromt en Kokker drukt hem met twee handen neer. ‘Blijf liggen, stom rund.’’

Leesvoorschrift

Voor het lezen van In Barbarije moet je echt zorgen dat je ongestoord kunt lezen, bijvoorbeeld afgezonderd in de tuin of op het strand.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

440 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



1 comment

Reactie toevoegen

+ Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.