Recensie: Judith van Helden – Felicia heeft altijd geluk

Recensie: Judith van Helden – Felicia heeft altijd geluk


Ik ben Felicia. Het is de afkorting van gefeliciteerd. Ik heb namelijk een groot probleem, en dat is dat ik altijd geluk heb. Mijn ouders zijn nog altijd verliefd op elkaar, in woon in een gezellige buurt, ik heb pas een prijs gewonnen tijdens een danswedstrijd, ik ben nooit ziek en ik heb nog nooit iets gebroken. Mijn liefste wens is dat ik ook een keer pech heb, net als anderen. Het is gewoon oneerlijk dat ik daar niet over mee kan praten. Mijn doel is een keer géén geluk hebben. Daarom schrijf ik dit boek.

ISBN: 9789087820688 – Uitgeverij Buddy Books – Aantal pagina’s: 200 – Jeugdboek


*****

4 van de 5 sterren – Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een grappig boek vol herkenbare zaken voor jonge meiden.’

Verhaal

*****

In Felicia heeft altijd geluk vertelt Felicia haar levensverhaal aan de lezer. Je leest hoe zij altijd geluk heeft en dat ze heeft besloten om eens een keer pech te gaan hebben. Samen met haar vriendin Myra bedenken ze allerlei dingen, zoals een grote hond uitlaten, meedoen aan een televisieprogramma, een bushokje bekladden en nog veel meer. Maar uiteindelijk blijft Felicia maar geluk hebben en lijkt de pech enorm ver weg, of toch niet?
— Eline

Het boek

*****

Felicia heeft altijd geluk heeft een vrolijke cover die erg aanspreekt. Je ziet Felicia hier groot op staan en haar vriendinnen zijn ook zichtbaar. Het boek zelf bevat zwarte illustraties en bij elk hoofdstuk zie je steeds dezelfde illustratie van Felicia. Dit boek is één lang verhaal en maakt geen deel uit van een serie, hoewel ik graag zou willen weten hoe het nu gaat met Felicia.
Het lettertype van Felicia heeft altijd geluk vond ik wel even wennen. Het is bijna een meisjes handschrift en dit maakt dat de boodschap goed overkomt, maar wellicht is het voor kinderen die moeite hebben met lezen, wat lastiger te lezen.
— Eline

Schrijfstijl

*****

De schrijfstijl van Felicia heeft altijd geluk is erg goed. Het boek is geschreven in de ik-vorm door Felicia en hierdoor ga je als lezer al snel meeleven met dit meisje. Ook zijn er veel voor jonge meiden herkenbare situaties in het boek opgenomen. Zoals een oma die steeds toevallig langskomt als je alleen thuis bent, omdat je daar misschien nog iets te jong voor bent. Of spellingslessen op school die altijd saai zijn en lang duren en nog veel meer.
— Eline

Passage uit het boek

‘Volgens mijn oma is het heel erg onbeleefd om het steeds over jezelf te hebben. Daarom waarschuw ik je alvast: dit is een heel erg onbeleefd boek.
Het gaat namelijk vooral over mij. Gelukkig heeft dit boek niet zulke grote letters. Daardoor is de kans dat mijn oma het leest ongeveer nul procent. Eigenlijk is het misschien beter dat ze het wel leest want…
Nee wacht, straks snap je er helemaal niks van. Ik kan mezelf beter eerst even voorstellen. Ik ben Felicia. Mijn vriendinnen (en alle andere mensen trouwens ook; nou ja, behalve mijn oma) noemen me Feli. Als je denkt dat dit een afkorting van mijn naam is, heb je het mooi mis. Het is de afkorting van gefeliciteerd. Ik heb namelijk een groot probleem, en dat is dat ik altijd geluk heb. Dat klinkt misschien raar, maar geloof me, het is echt heel vervelend om altijd geluk te hebben. Mijn geluk begon al bij mijn geboorte.’

Voor wie is het boek?

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Het is extra geschikt voor meisjes, omdat het gehele boek in het teken staat van Felicia en je leest over de avonturen van haar met haar vriendinnen. Het boek is, door het lettertype, minder geschikt voor kinderen die moeite hebben met lezen.

Voor meisjes of jongens?

60%

40%

Leesvoorschrift

Dit boek is, door de korte hoofdstukken, perfect om nog even (voor) te lezen voor het slapen gaan.

200 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.