Recensie: Kader Abdolah – Wat je zoekt, zoekt jou
Kader Abdolah bracht al verschillende klassieke meesterwerken uit de oosterse cultuur naar het Westen, zoals De Koran, Kélilé en Demné en 1001 nacht. Tot voor kort waagde hij zich echter nog niet aan het werk van de meester Rumi, de dertiende-eeuwse mysticus en een van de grootste dichters uit de Perzische literatuur.
Twee coronajaren hielden Abdolah nog meer dan gebruikelijk aan zijn bureau gekluisterd, waar hij alleen achter vandaan kwam om hele en halve marathons te rennen en elke dag grote afstanden te fietsen. Deze combinatie van schrijven, lezen, rennen en fietsen bracht hem in zo’n geconcentreerde staat van denken dat hij bijna als vanzelf aan een boek over Rumi begon te werken. Het resultaat is een boek dat blijft: Wat je zoekt, zoekt jou.
Wat je zoekt, zoekt jou is een drieluik geworden, waarin Abdolah een novelle over het leven van Rumi heeft verwerkt en zo’n negentig gedichten en vijftig verhalen van de Perzische meester heeft vertaald. Met dit werk schenkt Kader Abdolah zijn persoonlijke keuze uit het ontzagwekkende werk van Rumi aan de westerse lezer. Een hoogstnoodzakelijk werk, van Rumi én Kader Abdolah, in een tijd van haast en grote onrust, om even stil te staan bij het leven. Wat je zoekt, zoekt jou gaat niet zozeer over Rumi, maar over ons: de mens, op onze puurste en mooiste momenten.
ISBN: 9789044651928 – Uitgeverij Prometheus – Aantal pagina’s: 432 – Literaire Roman, Poëzie
4 van de 5 sterren – Frederique
Recensie in één zin
‘Wat je zoekt, zoekt jou is een echte aanrader voor iedere lezer van poëzie.’
Hoofdpersonages
Wat je zoekt, zoekt jou is een ode aan de beroemde Perzische dichter Rumi. Eeuwen na zijn dood worden zijn gedichten nog steeds gelezen en geroemd. Wat je zoekt, zoekt jou beperkt zich niet enkel tot Rumi’s gedichten, maar vertelt ook Rumi’s levensverhaal en een flink aantal van zijn verhalen.
— Frederique
Sfeer
Wat je zoekt, zoekt jou is als het ware opgedeeld in drie verschillende stukken. Het eerste deel is een novelle waarin het levensverhaal van Rumi wordt verteld, dit deel laat goed zien hoe andere denkers invloed hebben gehad op de ontwikkeling van Rumi en leest erg prettig. Het tweede deel is een selectie van de gedichten van Rumi, waarbij je langzamer leest omdat je nadenkt over de betekenis van zijn gedichten. Het laatste deel van Wat je zoekt, zoekt joubestaat uit verhalen van Rumi, die vol zitten met onderliggende betekenissen. Door de afwisseling tussen de verschillende delen krijg je echt een compleet beeld en blijft Rumi intrigeren.
— Frederique
Schrijfstijl
Wat je zoekt, zoekt jou is een boek waar je de tijd voor moet nemen. Kader Abdolah weet op een bijna poëtische manier het leven van Rumi te beschrijven zonder daarvoor overbodige woorden te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je echt helemaal in het boek zit zodra je begint te lezen.
— Frederique
Passage uit het boek
‘Het is laat in de avond.
Te laat.
Ik ben alleen thuis
in de boot van mijn lichaam.
Er is nergens licht te bekennen,
nergens een spoor van een land.
Donkere wolken hangen dreigend boven mijn hoofd.
Ik probeer mezelf in veiligheid te brengen,
boven water te blijven
maar het is te laat.
Ik ben al ten onder gegaan
op naar het wonder van de oceaan.’
Leesvoorschrift
Voor Wat je zoekt, zoekt jou heb je stilte nodig. Dus tv uit, zet een flinke pot thee en ga er echt even helemaal voor zitten. Neem echt even de tijd om het boek op je in te laten werken tijdens het lezen.
Voor vrouwen of mannen?
50%
50%
Hoe dik is de pil?
Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?
[…] “Wat je zoekt, zoekt jou”. Het zou warempel een zin van Jan Eijkelboom kunnen zijn. ‘Wat je zoekt, zoekt jou’ gaat over de Perzische dichter Rumi (1207-1273). Pak je dat boek vast; je legt het pas weer weg […]