Recensie: Kristien Dieltiens – Carlota, de vrouw die rozen at

Recensie: Kristien Dieltiens – Carlota, de vrouw die rozen at


Ze noemde zichzelf Carlota. Ze was de vrouw die rozen at.

Carlota is beter gekend als Charlotte van België, dochter van koning Leopold I. Ze was ook de vrouw die plichtsbewust haar lotsbestemming volgde, en een leven lang op zoek was naar liefde. Die denkt ze te vinden bij Maximiliaan, aartshertog van Oostenrijk. Samen met Max reist ze naar Mexico om daar als keizerin haar nieuwe rijk te dienen. Maar de revolutie woedt, het gevaar is overal en als ze de oorlog dreigen te verliezen, reist Carlota terug naar Europa, op zoek naar hulp. Daar wordt ze vooral geconfronteerd met verraad. Overtuigd dat iemand haar wil doden, gaat ze op zoek naar haar moordenaar.

Carlota, de vrouw die rozen at is een meeslepende, historische roman die ongrijpbare werelden opent: die van het koningshuis, van de adelstand, van het feeërieke Mexico, en van de menselijke geest die via eenzaamheid en verlangen flirt met de waanzin.

ISBN: 9789463935852 – Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts – Aantal pagina’s: 471 – (Historische) Roman


*****

4 van de 5 sterren – Frederique


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Carlota, de vrouw die rozen at is een welverdiend eerherstel van de vergeten Carlota.’

Hoofdpersonages

*****

Carlota, dochter van koning Leopold I, wordt door iedereen bestempeld als waanzinnig en wordt opgesloten in een van de vele paleizen. Carlota weet dat ze gek is en voelt vaak haar buien van echte waanzin van tevoren aankomen, deze probeert ze te beheersen. Na jaren opgesloten te zijn in haar gouden kooi komt ze erachter dat iemand haar wil vermoorden. Tegelijkertijd verdwijnt ook Destina, haar beste vriendin en persoonlijke kamenier. Carlota gaat niet alleen op zoek naar haar moordenaar, maar ook naar Destina.
— Frederique

Sfeer

*****

Carlota, de vrouw die rozen at heeft een sfeer die je maar heel moeilijk kan omschrijven. De waanzin van Carlota lijkt door het boek heen steeds erger te worden, waardoor het op sommige momenten niet duidelijk is wat er nu precies echt is en wat niet. De spanning en waanzin van het boek vallen samen en je krijgt geregeld kippenvel tijdens het lezen.
— Frederique

Schrijfstijl

*****

Kristien Dieltiens heeft in dit boek een aparte schrijfstijl die perfect aansluit bij de inhoud van het boek. Carlota, de vrouw die rozen at leest ondanks de verwarring die je soms voelt heerlijk snel en gebeurtenissen volgen elkaar vlot op.
— Frederique

Passage uit het boek

‘Terwijl ik het kasteel inrichtte en vele gasten ontving, was Max nauwelijks thuis. Hij reisde in vol ornaat, met een veel te groot gezelschap naar de verschillende provincies waar hij zich wilde tonen aan zijn onderdanen. Hij was soms maanden onderweg, meestal had hij Blasio, zijn vaste secretaris, mee alsook zijn rechterhand Goffinet.
Ik had het druk. In afwezigheid van Max moest ik vanwege de ernst van de problematiek heel snel beslissingen nemen, zodat ik zelfs niet per brief met hem van gedachten kon wisselen. Het was goed dat ik in zijn afwezigheid tot regentes was aangesteld, zodat ik besluiten kon nemen en ondertekenen. Het moest snel gaan. De onlusten namen toe. Juárez had zich verschanst in Monterrey, net onder de grens van Amerika. De guerrillagroepen uit het noorden vermenigvuldigden zich en naderden steeds meer het gebied waar we woonden. In sommige streken werd het voor ons te gevaarlijk. Ik begon ook te zien hoe weinig mensen naar onze komst hadden uitgezien. Dat alles een grote farce was. Dat men ons had voorgelogen in Europa.’

Leesvoorschrift

Carlota, de vrouw die rozen at is een boek dat je moet lezen terwijl je omringd bent door rozen. Mocht je geen rozenstruik in de tuin hebben staan om naast te zitten dan voldoet een bos rozen ook prima om helemaal in de sfeer te komen.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

70%

30%

Hoe dik is de pil?

471 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


1 comment

Reactie toevoegen

+ Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.