Recensie: Liz Braswell – Een nieuw begin (A twisted tale)

Recensie: Liz Braswell – Een nieuw begin (A twisted tale)


In deze duistere twist op het Disney-verhaal van Aladdin komt de boosaardige Jafar met de hulp van een onwillige Geest aan de macht nog vóór Aladdin en Geest elkaar leren kennen. Om de machtsbeluste tiran af te zetten moeten Aladdin en de ondergedoken Jasmine samenwerken – dit keer zonder de hulp van hun magische vriend.

Een nieuw begin is het spannende tweede deel in de Disney-serie met een twist. Auteur Liz Braswell vertelt in dit boek het verhaal van de straatrat en de prinses die de leiders van de rebellen moeten worden en alles op alles moeten zetten om een vernietigende burgeroorlog te voorkomen. Een spannende Disney-twist voor lezers vanaf 12 jaar.

ISBN: 9789047862239 – Uitgeverij Big Balloon – Aantal pagina’s: 376 – Jeugdboek, fantasy


*****

5 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Kom erachter wat er zou zijn gebeurd als Aladdin de lamp niet had gevonden in dit soms bloedstollend spannende avontuur.’

Verhaal

*****

Het uitgangspunt van Een nieuw begin is de Disney-film Aladdin. Liz Braswell heeft hieraan, zoals voor alle boeken in de serie A Twisted Tale geldt, een twist gegeven. Een duistere twist, vanuit de vraag wat er zou zijn gebeurd als Aladdin de lamp niet had gevonden. In Een nieuw begin vindt hij overigens wel de lamp, maar is die vrijwel direct kwijt aan Jafar die er zijn eigen gang mee gaat.
Van een sprookje wordt het een fantasy-verhaal over een strijd om de macht tussen goed en kwaad met eigenlijk behoorlijk realistische trekjes.
Natuurlijk komen de bekende personages voor in het verhaal, zoals Aladdin en zijn aapje Abu, prinses Jasmine en haar tijger Radja, grootvizier en tovenaar Jafar en de geest. De geest heeft in dit verhaal een beperkte – maar niet onbelangrijke – rol en gelukkig heeft hij nog steeds zijn vertrouwde humor.
— Isolde

Het boek

*****

Een nieuw begin is de tweede twisted tale die Big Balloon in de Nederlandse vertaling heeft uitgegeven. De eerste was Een eeuwenoud verhaal en gaat over Belle en het Beest. Er zijn er nog behoorlijk wat en hopelijk gaan er meer delen vertaald worden.

Een nieuw begin is uitgegeven als hardcover en is met bijna vierhonderd bladzijden lekker dik. De cover is dezelfde als die Disney voor de heruitgave gebruikt en is net zo spannend als het verhaal. Als je goed kijkt, herken je veel details uit het Disney-sprookje en uit deze hervertelling.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Een nieuw begin leest prettig en vlot. Het verhaal begint al gelijk met de nodige actie en je hebt maar weinig tijd nodig om in het verhaal te komen. De auteur beschrijft de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt goed en beeldend, zonder langdradig te worden. Je waant je echt in de nauwe straatjes van Agrabah, of in het paleis van de sultan, of midden in de epische strijd aan het einde van het verhaal.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Jafars zelfingenomen gezichtsuitdrukking begon langzaam over te gaan in een blik van verwarring.
De Geest kuchte even beleeft.
‘Zoals ik dus net aan het uitleggen was voordat meneer de Allermachtigste Tovenaar van de Hele Wereld me in de rede viel – want je mag dan onbeperkte macht hebben, maar dat is geen excuus voor onbeleefdheid, Uwe Eerbiedigheid – zijn er wat mitsen en maren en enige voorbehoudens aan verbonden. Aan die drie wensen, dus.’
Hij zweefde in de lucht en zijn blauwe rook deinde beheerst heen en weer.
Jafar zei niets, maar Jasmine zag een van zijn mondhoeken vertrekken van woede.’

Voor wie is het boek?

Een nieuw begin is voor iedereen vanaf twaalf jaar die van sprookjes houdt en het ook leuk vindt om een keer een totaal andere versie van een verhaal te lezen. Het boek is spannend, maar niet te spannend, het is duister, maar niet te duister en het is vooral heel onderhoudend want het blijft Disney!

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

Een groot glas verse muntthee en een schaaltje met dadels en noten, een bank of bed met veel kussens en een paar uurtjes rust, meer heb je niet nodig om van Een nieuw begin te genieten.

376 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.