Recensie: Lucinda Vos & Marlene Rebel – De Titanic en het raadsel van de Grote Omar

Recensie: Lucinda Vos & Marlene Rebel – De Titanic en het raadsel van de Grote Omar


Tom besluit niet alleen achter te blijven als zijn vader een baantje op de Titanic heeft bemachtigd en hij klimt stiekem aan boord. Vanuit zijn schuilplaats hoort hij een gesprek over een koffer, over de Grote Omar en meer dan duizend edelstenen. Stel je voor dat hij zo’n steen te pakken kan krijgen!

Het is haar eerste grote zeereis en Cilia kijkt er enorm naar uit. Totdat blijkt dat haar hondje Toto in de hondenkennel op het schip moet. Hoewel ze door een oogziekte moeite heeft om zelf haar weg te vinden, is ze vastbesloten haar pup niet in de steek te laten. Zelfs als ze daarvoor contact moet leggen met een jongen die zegt dat zijn vader in de keuken werkt, maar die eruitziet als een landverhuizer.

ISBN: 9789021477633 – Uitgeverij Volt – Aantal pagina’s: 216 – Jeugdboek


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een spannend en boeiend jeugdboek dat zich afspeelt op de Titanic, heel klein en persoonlijk gemaakt door de kinderen in de hoofdrollen.’

Verhaal

*****

We weten allemaal wat er met de Titanic is gebeurd. Dat gebeurt ook in dit boek. Maar het is veel interessanter om te kijken naar de levens van de mensen, en kinderen, die zich op dat schip bevonden. Cilia bijvoorbeeld, en Tom.
Cilia is de dochter van een rijke handelaar die op weg is naar New York om een duur en bijzonder boek naar de nieuwe eigenaar te brengen. Cilia heeft een oogziekte, waardoor haar zicht heel beperkt is en ze voortdurend struikelt en tegen dingen aanloopt. Cilia heeft een pup, Toto, en ze heeft er veel moeite mee dat hij niet bij haar in de hut mag slapen.
Tom is stiekem de boot op geglipt. Zijn vader heeft een baantje op de Titanic en Tom wil ook heel graag met de boot mee naar Amerika. Zijn vader is niet echt blij dat Tom dit heeft gedaan, maar zorgt wel dat Tom een baantje heeft. Tom moet op de honden in de kennel passen en zo ontmoet hij Cilia.

Naast de vriendschap die zich tussen Cilia en Tom ontwikkelt en de oogaandoening van Cilia, speelt ook het geheimzinnige boek, de Grote Omar, een grote rol. En een boekje dat Tom vindt en dat in het bezit was van een journalist waarin een schip wordt beschreven dat op de Titanic lijkt en dat tegen een ijsschots vaart… Deze achterliggende verhaallijnen hadden van mij nog wel wat verder uitgewerkt mogen worden, maar dat is een mening vanuit de ogen van een volwassene.

De Titanic en het raadsel van de Grote Omar is een mix van waargebeurde feiten en fictieve gebeurtenissen en personages. De auteurs gaan hier aan het einde van het boek uitgebreid op in.
— Isolde

Het boek

*****

De Titanic en het raadsel van de Grote Omar is als hardcover uitgegeven. De cover heeft net zo’n donkere uitstraling als je je voorstelt bij die noodlottige nacht op zee als het schip vergaat.
Het boek is een standaloneverhaal, maar de hoofdpersonen hebben wel de potentie om in een nieuw verhaal een rol te spelen.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Lucinda Vos en Marlene Rebel zijn een schrijversduo dat al meer boeken heeft geschreven. De schrijfstijl is vlot en toegankelijk, het boek leest lekker en is boeiend van begin tot eind. De hoofdpersonen hebben een eigen stem, maar het is vrijwel niet te merken dat het boek twee auteurs heeft, zeker niet als je gewoon lekker aan het lezen bent.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Cilia staart door het grote raam naar buiten. Over een paar uur is er een tussenstop in Frankrijk, maar er nog geen land in zicht. Niets dan grijze lucht en grauwgroene zee. De oude mevrouw Widener begint met haar moeder een gesprek over een nieuwe medicijn tegen zeeziekte. Cilia kijkt naar het water in haar glas: geen beweging, geen rimpeling of trilling. Aan niets is te merken dat ze varen. Als ze niet beter wist, zou ze denken dat ze in een restaurant op het vasteland is. Door de muziek en het geroezemoes is het ritmische bonken van de stoommachines onder in het schip naar de achtergrond verdreven.’

Voor wie is het boek?

De Titanic en het raadsel van de Grote Omar is een leuk en spannend verhaal voor kinderen vanaf tien jaar. Ook oudere lezers van alle leeftijden, die gefascineerd zijn door de Titanic, zullen dit boek kunnen waarderen.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

Als je lekker doorleest, kan je dit boek in een of twee weekenden uitgelezen hebben. Zoek ’s middags een rustig plekje op, zorg dat je iets lekkers te drinken en te snoepen hebt en vaar dan met Cilia en Tom mee op de Titanic.

216 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.