Recensie: Marco Daane, Rick Kempen & Roel Mulder – Het bockbierboek

Recensie: Marco Daane, Rick Kempen & Roel Mulder – Het bockbierboek


Wanneer de bladeren vallen, komt het bockbier in de schappen. De etiketten van de brouwers, groot en klein, variëren met de beeltenis van een bok en in elke streek vindt wel een bockbierfestival plaats. Maar wat is bockbier eigenlijk? Wanneer is dit bier ontstaan? Hoe is een bier dat zijn oorsprong vindt in het Duitse Einbeck uitgegroeid tot een klassieke Nederlandse bierstijl? Wie kennisneemt van de rijke historie van het bockbier – en dus van het verhaal van bier door de eeuwen heen – zal er voortaan met nog meer aandacht, wijsheid en smaak van genieten. In dit kleine maar veelzijdige boek wordt het roodbruine bier van alle kanten in het najaarszonnetje gezet.

ISBN: 9789045049021 – Uitgeverij Atlas Contact – Aantal pagina’s: 184 – Informatief


*****

4 van de 5 sterren — Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een inzichtgevend en boeiend informatief boek over het ontstaan van bockbier.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Het Bockbierboek beschrijft de ontstaansgeschiedenis van bockbier.

Behalve een rijke smaak heeft bockbier ook een rijke historie. Kort gezegd is het huidige bockbier gebaseerd op het bier van de stad Einbeck. Dat bier gold al jaren als een bier dat met kop en schouders boven de andere bieren uitstak qua smaak en kwaliteit. Duitse hertogen importeerden dit bier aanvankelijk, maar de import, die bijna een maand duurde met paard en wagen, werd te kostbaar. Daarom werden een eigen brouwerij opgericht. Het lukte brouwmeester Elias Pichler om in 1614 een bier te brouwen dat gelijksoortig was aan het Einbecker bier.

Jaren later, zo rond 1835, maakte Nederland kennis met bockbier en het lukte de Nederlandse brouwerijen in 1868 om eigen bockbier te brouwen. De decennia daarop stonden in het teken van twee wereldoorlogen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog daalde de productie, omdat er een tekort aan grondstoffen was. De bierconsumptie daalde daarna, hoewel de grootste brouwers toch bleven produceren, zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een herstel van de bierconsumptie werd bereikt door nieuwe campagnes om het goudgele gerstenat te consumeren. Een verdere opmars volgde in de jaren ‘80, die leidde tot diverse biertypen in het Nederlandse bierlandschap.
— Antoine

Schrijfstijl

*****

Het bockbierboek is geschreven in een heldere en zakelijke schrijfstijl. Er is geen specifieke voorkennis nodig om de tekst te kunnen begrijpen, want het boek bevat kaders waarin theoretische achtergronden worden geschetst. Er zijn veel foto’s, schilderen en affiches opgenomen om de tekst te verlevendigen. De vormgeving van het boek is aantrekkelijk.
— Antoine

Passage uit het boek

‘Uiteindelijk kwamen de Nederlandse brouwerijen relatief ongeschonden uit de oorlog, maar toch was hun situatie in 1945 verre van rooskleurig. Het land was verarmd, lag deels in puin, en mensen hadden wel wat anders aan hun hoofd dan bier drinken. Dat het bier tijdens de oorlog steeds slapper was gemaakt, had het imago ook geen goed gedaan.
Pas in december 1948 werd de terugkeer van bockbier, ‘winterwijn der Lage Landen’ aangekondigd. Met gemiddeld slechts 5,5 procent alcohol nog niet helemaal terug op de oude sterkte, maar het was er. De malaise in de brouwsector was echter nog niet voorbij, en toen in 1949 de vaderlandse bierconsumptie wegzakte tot een miserabele 10,4 liter per persoon per jaar, gingen bij de brouwers alle alarmbellen af. Op stel en sprong werd een landelijke campagne met als titel ‘Het bier is weer best’ opgetuigd.’

Voor wie is dit boek?

Het bockbierboek is in mijn ogen primair geschikt als (leer)boek voor restauranteigenaren, caféhouders, bierprofessionals (zoals biersommeliers) en bierliefhebbers.
— Antoine

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

184 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.