Recensie: Maria Kling – Freddy en Flo zijn voor niks of niemand bang

Recensie: Maria Kling – Freddy en Flo zijn voor niks of niemand bang


Stel je voor dat je gaat verhuizen, dat is sowieso best wel spannend. Maar verhuizen naar een appartement dat naast een begraafplaats staat en bovendien nogal vreemde bewoners heeft, is extra spannend.
Dit overkomt Freddy en Flo die met hun vader en zijn nieuwe vriendin in dit appartement in de Jüterborgerstraat in Berlijn gaan wonen. Freddy ontdekt al snel dat ze onder één dak leven met een heks, een weerwolf én een vampier, maar papa en Flo geloven hem niet. Zelfs niet als heks Poppy door het raam naar binnen vliegt! En wat voert die geniepige huisbaas toch in zijn schild?
Freddy en Flo gaan op onderzoek uit en laten zich niet zo snel afschrikken – die twee zijn voor niks en niemand bang.

ISBN: 9789021463056 – Uitgeverij VOLT – Aantal pagina’s: 256 – Jeugdboek


*****

4 van de 5 sterren – Joke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een griezelig maar grappig avontuur met twee dappere kinderen.’

Verhaal

*****

Freddy en Flo zijn voor niks en niemand bang is een verhaal dat begint met een verhuizing. Freddy is een nieuwsgierige jongen en hij vindt het wel spannend. Zijn oudere zus Flo wil helemaal niet verhuizen, en zij vindt het helemaal niet oké dat de nieuwe vriendin van papa, Ulrike, ook meegaat.
Flo komt erachter dat ze er toch niets aan kan veranderen en al snel zuigt Freddy haar mee in de vreemde gebeurtenissen rondom en in hun appartement. Papa en zijn vriendin Ulrike zijn druk met hun werk en met elkaar, zodat zij niet veel aandacht schenken aan hun bijzondere buren in hetzelfde appartementencomplex.
Freddy is in dit verhaal de grote animator, maar met hulp van zus Flo en Ulrike komt alles op zijn pootjes terecht.
— Joke

Het boek

*****

De mooie tekeningen van bijvoorbeeld de vampier, heksje Poppy en het spook op de cover van het boek spreken tot de verbeelding. De tekening, aan het begin van het boek, van het appartement met de personen eromheen die er wonen zijn een prettige aanvulling bij het lezen. Ook de grappige tekeningen, gemaakt door Astrid Henn, maken het boek heel aantrekkelijk.
— Joke

Schrijfstijl

*****

Het verhaal van Freddy en Flo is met veel fantasie geschreven en in begrijpelijke taal voor kinderen vanaf 8 jaar. Een leuk voorbeeld is het ‘kofferwoord’ wat erin voorkomt en ook wordt uitgelegd.
De woorden ‘smombie’ – smartphone en zombie en ‘screenager’ – screen en teenager zijn ontzettend leuk bedacht. Een stimulans voor kinderen om zelf dit soort woorden te verzinnen.
Maria Kling, de schrijfster, wist al dat ze boeken wilde schrijven toen ze tien jaar was en dit boek is haar debuut.
— Joke

Passage uit het boek

‘Het huis zag eruit alsof het de strijd van een groen blaadjesmonster had verloren. Alleen op de begane grond was tussen de wirwar van takken door de nummerbordenwinkel te zien, die in deze straat niet over het hoofd te zien was.
Freddy keek verwonderd naar alle verschillende balkons. Het ene balkon was reusachtig, het andere piepklein. Op eentje stond een bijenkorf, op een ander hingen kruiden aan een waslijn.
Als hij hier geen geheimen kon ontdekken, wist hij het ook niet meer.
Misschien woonde er in de kelder nog een onontdekte pissebeddensoort of lagen er in de tuin dinosaurusbotten begraven.’

Voor wie is het boek?

Dit boek is voor alle jongens en meisjes vanaf acht jaar die goed kunnen lezen, die wel van avontuur houden en niet bang zijn voor spoken. Samen lezen of voorlezen is natuurlijk ook altijd een goed idee.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

Dit boek is op elke plek te lezen, maar knus in je eigen bed voorgelezen worden is erg fijn.
Maar dan niet gaan dromen over spoken hoor!

256 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.