Recensie: Marleen Schefferlie – Pijn is persoonlijk

Recensie: Marleen Schefferlie – Pijn is persoonlijk


Eén op de vijf volwassenen in Nederland en Vlaanderen lijdt aan chronische pijn. Dat kan fibromylagie zijn, maar ook hoofd-, rug- of gewrichtspijn. De pijn heeft ingrijpende gevolgen voor alle facetten van hun bestaan. Toch is pijn nog steeds taboe. Maatschappelijke erkenning blijft uit, en patiënten verbergen hun pijn, om niet als klagers of zeurpieten te worden weggezet.

In Pijn is persoonlijk beschrijft Marleen Schefferlie haar eigen pijn cv en volgen we haar in therapiesessies. Ook interviewt ze elf lotgenoten, om samen met hen deze aandoening een stem te geven. Hun ervaringen staan centraal: de pijngeschiedenis, de behandelingen en de levensfilosofie die hen op de been houdt. Het zijn persoonlijke verhalen vol levenswijsheid en kracht.

ISBN: 9789021565422 – Kosmos uitgevers – Aantal pagina’s: 176 – Informatief


*****

4 van de 5 sterren — Luus


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Interviews met chronisch zieken.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Voor mensen met een chronische ziekte kan dit boek een feest van herkenning zijn. De elf verschillende mensen die in dit boek aan bod komen, die allemaal een chronische ziekte als overeenkomst hebben, gaan er allemaal op hun eigen manier mee om. Dit is voor iedereen die in hetzelfde schuitje zit wellicht inspirerend om te lezen. Het boek geeft je in dit geval echt het gevoel dat je niet alleen staat, want dat sta je zeker niet! Wat heb je eraan als je zelf geen chronische ziekte hebt? Meer kennis over (en misschien ook wel begrip voor?) wat chronisch zieken kunnen doormaken.

— Luus

Schrijfstijl

*****

Marleen heeft naast het opschrijven van haar eigen ervaringen en therapiesessies ook 11 lotgenoten geïnterviewd. In deze hoofdstukken lees je over hun dagelijkse leven, de behandelingen die ze ondergaan hebben, wat ze wel en niet heeft geholpen en hoe hun kijk op het leven veranderd is.

— Luus

Passage uit het boek

Hardop zeggen dat je pijn hebt, hoe vrolijk je het ook brengt, wordt in onze cultuur nog steeds gezien als klagen, en dat wil niemand. De zere schouders worden over weer onder gezet, met alle schadelijke gevolgen van dien. En hoe beïnvloedt je levensovertuiging de pijn? Helpt het als je in een god of hogere macht gelooft? Juist omdat je niet kunt meedraaien in het maatschappelijke systeem heb je veel tijd voor reflectie. Want hoe gaat het precies als je pijn hebt?

Voor wie is dit boek?

Wil je weten hoe het is om een chronische ziekte te hebben? Door welke molen van behandelingen mensen soms worden gehaald of hoe een dag (of leven) van een chronisch zieke eruitziet? Of ben je zelf misschien een chronisch zieke en wil je verhalen van anderen lezen? Dan is dit een must read voor jou. Het boek kan wat zwaar vallen (want wat erg wat sommige mensen toch allemaal meemaken), maar is tegelijkertijd heel krachtig en troostend.

— Luus

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

176 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.