Recensie: N.J. Frank – Anna en de verlaten stad

Recensie: N.J. Frank – Anna en de verlaten stad


Als de negenjarige Anna de Vries een list verzint om niet naar haar oma te hoeven, gebeurt waar ze het meest bang voor is: ze blijft alleen achter in de verder verlaten stad. Ze gaat nieuwsgierig op onderzoek uit. Ze is onbevangen en heeft alleen maar haar rugzakje, dat ze samen met haar oma kocht. Lukt het haar om helemaal alleen verder te leven?

ISBN: 9789492984424 – Uitgeverij Gopher – Aantal pagina’s: 124 – Jeugdboek


*****

3 van de 5 sterren — Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een interessant verhaal, maar het boek is net niet dynamisch genoeg voor de doelgroep.’

Verhaallijn

*****

Anna en de verlaten stad gaat over de vraag wat je als negenjarig meisje zou doen als je erachter komt dat je helemaal alleen bent achtergelaten in een stad. Anna doet goed haar best om te overleven en dat is best lastig zonder elektriciteit of gas om te kunnen koken. Dapper gaat ze op onderzoek uit en ontdekt dat alle huisdieren nog wel aanwezig zijn. Ze maakt het tot haar missie voor alle honden, katten, konijnen en cavia’s te zorgen en daarbij krijgt ze hulp vanuit een onverwachte hoek.
De verhaallijn over de zwerver, die Gekke Wally wordt genoemd, is boeiend en had nog wat meer uitgewerkt mogen worden.
Anna en de verlaten stad bestaat voor het overgrote deel uit een beschrijving van de situatie en wat mensen doen. Dialoog is beperkt in het boek, evenals actie. Dat is jammer, want gesprekken geven leven en vaart aan een verhaal. Ik vrees dat dit ook maakt dat het boek de doelgroep niet helemaal zal bereiken. Kinderen van 10 tot 12 jaar willen toch wel graag dat er iets gebeurt in een boek. Meer dan Anna en de verlaten stad nu laat zien in ieder geval.
— Isolde

Illustraties

*****

Anna en de verlaten stad bevat geen illustraties. Dit is prima, het is geen gemis voor het verhaal.
De cover komt wat onheilspellend over. De foto is bewerkt en wat vaag. Wat er precies op staat is (mij) niet helemaal helder. Ik interpreteer het als een stad die al lang leeg en verlaten is en die uit veel brokstukken bestaat. Die interpretatie doet echter geen recht aan de inhoud van het verhaal.
— Isolde

Stukje uit het boek

‘Daarnet was ze nog spookbang voor hem geweest. Maar nu was dat eigenlijk helemaal niet meer zo en voorzichtig pakte ze zijn grote hand beet. Jacob voelde de hand van Anna in die van hem. Een rilling ging oor hem heen en voor het eerst in jaren voelde hij weer een beetje geluk. Het dan allemaal wel heel raar, zo’n lege stad, maar het had hem wel een nieuwe vriendin opgeleverd. Vertederd keek hij haar even aan.’

Voor wie is het boek?

Anna en de verlaten stad is gericht op kinderen van 10 tot 12 jaar. Gezien de schrijfstijl zal het boek eerder wat oudere kinderen aanspreken, maar de leeftijd en interesses van de hoofdpersoon passen weer beter bij 10-jarigen.

Voor meisjes of jongens?

meisje-of-jongen-1

50%

50%

Type verhaal?

1 lang verhaal
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.