Recensie: Pierre Winkler – De Winkler keukenprins

Recensie: Pierre Winkler – De Winkler keukenprins


De Winkler keukenprins bevat meer dan honderd suggesties voor heerlijke en complete maaltijden en desserts met groente als basis. Alle maaltijden bestaan uit meerdere groentecomponenten, zonder vlees, vis, rijst en pasta. De recepten van deze groentecomponenten kun je ook zelf naar eigen smaak en creatief inzicht eindeloos combineren. De recepten zijn helder beschreven en niet ingewikkeld. Veel recepten zijn ruim voor aanvang van de maaltijd te maken. Lekker én relaxed koken is het motto!
De Winkler keukenprins is een vegetarisch standaardwerk voor iedereen die meer wil doen met de rijkdom aan smaken van groente bij de complete maaltijd, inclusief het dessert.

ISBN: 9789493180222 – Uitgeverij Citrus – Aantal pagina’s: 312 – Kookboek


*****

3 van de 5 sterren — Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Vergroot je receptenrepertoire met De Winkler keukenprins.’

Wat was mijn favoriete gerecht uit dit boek?

*****

Ik houd zowel van groenten als van fruit, maar de combinatie van groenten en fruit in een samengesteld gerecht vind ik tamelijk spannend. De enige geschikte combinatie van fruit in een hoofdgerecht vind ik in een pilav, maar appel in de zuurkoolstamppot of ananas op een pizza bekoren mij niet. In De Winkler keukenprins staat echter een recept met groenten en fruit en dat gerecht vind ik uitdagend.

Het gaat om het recept ‘Gestoofde paprika’s met bosbessen en basilicum’. Waarom dit recept? Allereerst raakte ik gecharmeerd van de eenvoud van het recept. Daarnaast volg ik op dit moment  een energiebeperkt dieet onder begeleiding van een diëtiste; dit recept voldeed aan de eisen van het dieet. Bij het bestuderen van de ingrediëntenlijst valt als eerste op dat ook gepelde tomaten in het gerecht gaan en in eerste instantie lijkt het mij dat de tomaten mogelijk in conflict gaan met de bosbessen. Spannend hoe dit gaat uitpakken!

Behalve gepelde tomaten gaan er zes tenen knoflook en basilicum in de schotel en voor de verandering geen ui, iets waar ik helemaal akkoord mee ben. Maar de zes tenen knoflook zijn iets te veel voor mij, vandaar dat ik eerst tweederde van de voorgeschreven hoeveelheid heb genomen en een ons bosbessen extra. Met permissie van de auteur die uitdrukkelijk schrijft dat naar hartenlust mag worden gevarieerd.

De bereidingstijd (met voorbereidend snijwerk) was 45 minuten. Het recept was eenvoudig te maken. Ik serveerde een vegetarische pompoenburger met tijm bij het gerecht. Je kunt wat mij betreft ook gegrilde kipfilet of een stukje varkenshaas kiezen.
— Antoine

Instructies

*****

In het algemeen zijn de receptinstructies kernachtig, maar helder beschreven. Het kookboek bevat tips om gerechten voor te bereiden en op het laatste moment af te maken. Dan wat kritiek. Op enkele plaatsen bevatten de recepten taalfouten, woorden die ontbreken en (tekstuele) slordigheden. Bijvoorbeeld dat het in kleine blokjes snijden van groente ‘julienne snijden’ zou heten. Dat is natuurlijk niet juist, dat heet ‘brunoise snijden’. Op een enkele plaats wordt in de tekst verwezen naar een foto, terwijl in het geheel geen foto’s staan opgenomen in het boek. Dat laatste is overigens het grootste manco van het boek.
— Antoine

Voor wie is dit boek?

De Winkler keukenprins is geschikt voor mannen en vrouwen vanaf 20 jaar die zich willen toespitsen op vegetarisch koken en die graag wat meer groenterecepten willen hebben in hun repertoire. Enige kookervaring is noodzakelijk om bijvoorbeeld de instructie ‘controleer de beetgaarheid’ op te kunnen volgen.
— Antoine

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

312 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.