Recensie: Rick Martínez – Mi cocina

Recensie: Rick Martínez – Mi cocina


Ontdek de culinaire schatten van Mexico en haar zeven regio’s in meer dan honderd unieke gerechten. In Mi cocinaneemt Rick Martínez je mee op een culinaire reis door Mexico – die begint in Mexico Stad en verder gaat langs 32 staten, 156 steden en meer dan 20.000 kilometers aan verhalen en recepten.

Met dit boek brengt Martínez een persoonlijk eerbetoon aan de schoonheid en de overvloed van Mexico – waar de wortels van zijn familie liggen. Hij brengt de regionale identiteit van Mexico tot uitdrukking met gerechten als Oaxaca’s mole coloradito (gemaakt met pasilla-chili’s, gedroogd fruit, noten, zaden en bitterzoete chocolade) en tacos de capeados (gefrituurde vistaco’s in maïsmeelbeslag met papaya en tomatillo); een gerecht dat zo kenmerkend is voor de kuststreek Baja.

ISBN: 9789464042023 – Fontaine Uitgevers – Aantal pagina’s: 304 – Kookboek


*****

4 van de 5 sterren — Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Mi cocina is een uitgebreide kennismaking met de Mexicaanse keuken.’

Wat was mijn favoriete gerecht uit dit boek?

*****

Om te beginnen moet ik vertellen dat Mi cocina bomvol recepten staat en het niet mogelijk was om in korte tijd heel veel recepten uit te proberen. Daarnaast worden veel lokale ingrediënten gebruikt, die echt niet allemaal bij mij om de hoek verkrijgbaar zijn. Heel veel verschillende soorten pepers bijvoorbeeld (maar nu hoeft het voor mij niet allemaal zo scherp te zijn), of meelsoorten die wat specifieker zijn dan gewone tarwebloem om tortilla’s en platbrood mee te maken. Achter in het boek staan een paar online winkels, waar je veel ingrediënten zou moeten kunnen vinden (maar die niet op voorraad waren toen ik hier rondkeek). En ach, anders gebruik je gewoon een alternatief en kijk je wat het resultaat dan wordt. Heel problematisch vind ik het dus niet.

Het recept dat er voor mij gelijk uitsprong, was ceviche de camarón y leche de coco, oftewel rauwe garnalen en watermeloen in kokosmelk en limoensap. Het meeste werk zat in de voorbereiding en het snijden van de komkommer en de meloen. We hebben er platbrood bij gegeten, geen zelfgemaakte in dit geval, en het smaakte allemaal ontzettend lekker; fris, zoet en licht pittig.
— Isolde

Instructies

*****

Ieder recept heeft een Spaanse naam, de Nederlandse vertaling staat er ook bij.
Rick Martínez heeft de recepten geordend naar de regio’s waar hij deze gerechten gegeten heeft. In kleine gekleurde letters vertelt hij bij vrijwel ieder gerecht waar hij was en wat hij van de smaak vond.
Bij ieder recept is weergegeven voor hoeveel personen de beschreven hoeveelheid is. Er is een duidelijke lijst met ingrediënten weergegeven, die dus niet allemaal overal even makkelijk te vinden zullen zijn. Ook is aangegeven wat lekker is voor erbij. Dat kan iets eenvoudigs zijn als een kop koffie, maar ook tortilla’s of een salsa die je maakt volgens een recept in het boek.
De instructies zijn opgebouwd in verschillende stappen en zijn goed te volgen.
Wat voor mij ontbreekt, is een indicatie van hoe lang je bezig bent met de bereiding.
— Isolde

Voor wie is dit boek?

Mi cocina is in de eerste plaats voor liefhebbers van de Mexicaanse keuken. Iedere kok kan met het boek aan de slag. Het is wel zaak om vooraf de instructies even te lezen om in te schatten of het niet te complex of te tijdrovend is.
Daarnaast is Mi cocina ook erg leuk om door te bladeren en te lezen over de reis die Rick Martínez en zijn verhalen bij alle gerechten.
— Isolde

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

304 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.