Recensie: Sharon Cameron – Het Bluebird geheim

Recensie: Sharon Cameron – Het Bluebird geheim


Het Bluebird geheim van Sharon Cameron is een beklemmende pageturner over Project Bluebird, dat echt bestaan heeft. Met dit project probeerde de CIA, door gebruik te maken van technieken die in de concentratiekampen waren ontwikkeld, het geheugen van mensen te resetten.

Vlak na de oorlog ontvlucht Eva het verwoeste Berlijn en reist af naar New York. Hier gaat ze op zoek naar de waarheid over haar afkomst en ontdekt ze welke gruwelijke praktijken haar vader tijdens de oorlog uitvoerde. Eva wil maar één ding: gerechtigheid.

ISBN: 9789023960720 – Uitgeverij Mozaïek – Aantal pagina’s: 400 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Zeer indrukwekkend verhaal over een jonge Duitse vrouw die zoekt naar identiteit en gerechtigheid.’

Hoofdpersonages

*****

Eva Gerst was het oogappeltje van haar vader in het Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kort na het einde van de oorlog probeert Eva haar vader, die ‘De Dokter’ wordt genoemd, te zoeken om uiteindelijk met hem herenigd te worden. Op de werklocatie van haar vader stuit Eva op een fabriek waar experimenten met Joodse gevangenen werden verricht. Dat is niet het enige geheim wat de vader van Eva voor haar had. Hij hield ook een dossier bij over Eva. Met daarin aantekeningen hoe het hem gelukt was om Eva te doordringen van de superioriteit van de macht -en het gedachtengoed van- de Führer.

Met behulp van de CIA probeert Eva, die bijzonder sterk in haar schoenen staat, haar vader te vinden in de Verenigde Staten, want de CIA ziet kansen om oorlogen te kunnen winnen met de kennis en kunde van Eva’s vader. Eva heeft op haar beurt haar eigen motieven om haar vader te vinden. Ze reist naar New York met haar getraumatiseerde vriendin Brigit. Tijdens haar verblijf bij de American Friends Service Committee ontmoet ze de Joodse Jake, die al vroeg vermoedt dat Eva op zoektocht in Amerika is. Eva neemt Jake in vertrouwen en ze roept zijn hulp in om haar vader te vinden…
— Antoine

Sfeer

*****

Het Bluebird geheim is een roman met karakteristieken van een thriller en schetst een zeer aangrijpend beeld van een jonge vrouw, die ontgoocheld raakt door de jarenlange leugens van haar vader. Ze zoekt naar gerechtigheid en schuwt geen eigenrichting. In die zoektocht moet ze rekening houden met verschillende partijen die op de loer liggen, want Eva wordt in de gaten gehouden door de CIA en ook nog eens door mannen met glanzende schoenen…
— Antoine

Schrijfstijl

*****

Het verhaal in Het Bluebird geheim komt langzaam op gang en in eerste instantie lijkt de schrijfstijl kinderlijk. Vooral in het begin van het boek staan veel droge beschrijvingen van feiten, waardoor het af en toe voorkomt dat geen sprake is van een verhaal. De lengte en de inhoud van de dialogen zijn goed, de woordkeuze is wat eenvoudig.
— Antoine

Passage uit het boek

‘De kou is een klap in haar gezicht. Maar als kind zwom ze elke zomer in de Oostzee. Drie zwemslagen onder het wateroppervlak en het ongemak verandert in een plezierige stroom van water over haar huid. Ze komt boven om adem te halen, zet zich af tegen de zijkant en zwemt naar het andere einde. Heen en weer, tot haar armen moe zijn. Tot het prettig voelt om zich te laten drijven. Ze houdt haar adem in en laat zich naar de bodem zakken. Zittend kijkt ze omhoog naar de zon, naar het vreemde flikkeren van de boomtakken. Dit heeft ze al eens eerder gedaan. In bruin water. Alleen was ze toen aan het zinken. Ditmaal ontspant ze zich en laat ze haar armen en benen loskomen en haar lichaam opstijgen. Nog verder omhoog, naar een schim aan het einde van het bad. Een schaduw die daar zojuist nog niet was. De schaduw van een man. Hij staat rechtop, met de zon achter zich.’

Leesvoorschrift

Terwijl de regen met bakken uit de hemel komt, trakteer je jezelf op een moment voor jezelf, met een glas rode wijn op de salontafel. Je luistert naar een uitvoering van ‘La Cathédrale Engloutie’ van Debussy.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

80%

20%

Hoe dik is de pil?

400 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.