Recensie: Silvia Vasquez Lavado – In de schaduw van de berg

Recensie: Silvia Vasquez Lavado – In de schaduw van de berg


In de schaduw van de berg van Silvia Vasquez-Lavado is een nagelbijtend spannende memoir over je grenzen opzoeken en de helende kracht van de natuur.
Ondanks een indrukwekkende carrière in Silicon Valley wist de Peruaanse Silvia Vasquez-Lavado dat ze alleen maar wegrende voor haar herinneringen. Haar alcoholisme en het verzwijgen van haar geaardheid waren terug te voeren op een verleden van seksueel misbruik. Maar toen ontdekte ze het klimmen: de grootsheid van de bergen, de uitgestrektheid en de nabijheid van de dood toonden haar dat het tijd was haar pijn onder ogen te zien. Letterlijk stap voor stap. Haar leven veranderde op slag en ze beklom de hoogste pieken op alle continenten. Ze had alleen de Mount Everest nog te gaan…

ISBN: 9789026361197- Uitgeverij Ambo Anthos – Aantal pagina’s: 368 – Non-fictie


*****

4 van de 5 sterren – Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een fascinerend memoir over veerkracht en het herwinnen van jezelf.’

Hoofdpersonages

*****

Het boek gaat over de auteur zelf. De in Peru geboren Silvia Vasquez was nog maar zes jaar oud toen een huisvriend van haar ouders haar voor het eerst seksueel misbruikte. Het misbruik zou uiteindelijk nog vier jaar aanhouden. Tijdens haar puberteit vertelde zij dit aan haar ouders. Vasquez vertrok op aanraden van een deskundige naar de Verenigde Staten, mede vanwege de politieke situatie in Lima, om zo goed mogelijke kansen te creëren. In de Verenigde Staten pakte zij een studie op en bemerkte dat ze op vrouwen viel. Haar leven stond daarna in het teken van seks, drank en werk. Uiteindelijk biecht zij haar alcoholverslaving op aan haar moeder, die een neef van Vasquez om hulp roept. Deze adviseert om een ayahuascaritueel te doorlopen om psychische wonden aan de oppervlakte te krijgen. Tijdens die ceremonie krijgt Vasquez een visioen van een meisje in een turquoise trainingspak met twee paardenstaarten dat met Vasquez in een berglandschap loopt…

Naar aanleiding daarvan ontwikkelt Vasquez zich als bergbeklimster en ondersteunt zij slachtoffers van seksueel misbruik en vrouwenhandel via haar stichting ‘Courageous girls’.

Uit de memoir komt het beeld van Vasquez naar voren als een gedreven en avontuurlijk aangelegde, intelligente vrouw, die haar emoties durft te tonen en openheid kan geven.
— Antoine

Sfeer

*****

Het boek In de schaduw van de berg kan beslist aangrijpend worden genoemd. Het is hartverscheurend om te lezen hoe een meisje op kinderleeftijd wordt misbruikt onder het voorwendsel dat haar ouders hiermee akkoord waren gegaan. Verder beleefde Vasquez een moeizame kindertijd vanwege het disfunctionele gezin waarin zij opgroeide.

Eveneens ontroerend is het moment waarop Vasquez’ eerste geliefde zelfdoding pleegt en dat de liefde van Vasquez voor haar nog altijd groot is.

Verder overheersen het gevoel van moed en het onuitputtelijke vermogen van Vasquez om toch haar leven op de rails te krijgen. Ondanks haar trauma en de onrust in haar leven grijpt Vasquez kansen aan voor haar betere toekomst. Met als gevolg dat meer rust, bestemming en stabiliteit in haar leven ontstaan.
— Antoine

Schrijfstijl

*****

In de schaduw van de berg is te beschouwen als een memoir in combinatie met een boeiend verslag van Vasquez’ beklimming van de Mount Everest.
— Antoine

Passage uit het boek

‘Het kleine meisje in het trainingspak. Zij was degene van de foto. Degene naar wie ik niet kon kijken. Het meisje dat ik zwak had genoemd, wier foto ik achter in de kast had verstopt. Maar in de bergen hadden we vrede gesloten. Waren die bergen symbolisch? Stonden ze voor de pieken en dalen van het leven, die ik beter moest doorstaan?
(…)
De bergen waren helemaal geen symbool.
Ze wilde dat ik haar ergens mee naartoe nam waar ze kon ronddwalen. Waar haar lichaam ruimte kon innemen en kon bewegen, en alle dingen kon voelen waar ze geen aandacht aan had durven schenken. Waar ze zich vrij kon voelen. Ayahuasca had mijn moeder geholpen van haar grootste pijn te genezen, en wat er met dat kleine meisje was gebeurd, dat was mijn pijn. Ik moest haar niet alleen naar de bergen meenemen, ik moest haar – en mijn grootste pijn – naar de grootste berg brengen. De Mount Everest. Chomolungma. De Moeder van de Wereld.’

Leesvoorschrift

Lees ’s avonds een paar hoofdstukken uit het indrukwekkende boek In de schaduw van de berg en schenk jezelf wat koffie of thee in. Meer is niet nodig.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

70%

30%

Hoe dik is de pil?

368 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.