Recensie: Stefan Ahnhem – De laatste spijker

Recensie: Stefan Ahnhem – De laatste spijker


Fabian Risk en zijn Deense collega Dunja Hougaard jagen allebei de waarheid over brutale moorden achterna. Een waarheid die vele onschuldigen het leven heeft gekost…

Rechercheur Dunja Hougaard doet in het geheim onderzoek naar haar voormalige politiechef Kim Sleizner. Maandenlang hebben Dunja en haar team informatie over hem verzameld en zijn ze erachter gekomen dat hij – letterlijk – over lijken is gegaan om de top te bereiken. Wanneer een auto met daarin een hoge functionaris en een onbekende, naakte vrouw op de zeebodem voor de kust van Kopenhagen wordt aangetroffen, wordt het tijd voor actie. Ondertussen krijgt Fabian Risk in Helsingborg een bericht dat alles verandert.

ISBN: 9789044363814 – Uitgeverij The House of Books – Aantal pagina’s: 512 – Thriller


*****

4 van de 5 sterren – Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een complexe thriller in literaire stijl.’

Hoofdpersonages

*****

In de thriller De laatste spijker hebben meerdere personen een hoofdrol.

Rechercheur Dunja Hougaard houdt haar voormalige chef Kim Sleizner, hoofd van de afdeling Moordzaken van de politie Kopenhagen, in de gaten samen met twee computerexperts. Hougaard is ontslagen door Sleizner, maar de precieze reden voor haar vergaande negatieve focus op Sleizner is niet in dit zesde deel van deze reeks te vinden. Ze is een vastberaden en strijdbaar persoon en durft risico’s te nemen om gerechtigheid te laten zegevieren.

Daarnaast dient Jan Hesk, als rechercheur werkzaam bij de politie van Kopenhagen, met zijn team een overlijden van twee personen te onderzoeken. Hij is daarvoor aangesteld door dezelfde Kim Sleizner. Hesk is een wat nerveuze en onzekere man, die gevoelig is voor beïnvloeding en de opinie van hogerhand.

Tenslotte krijgt Fabian Risk, een Zweedse politieman, schokkend nieuws over zijn zoon Theodor die in een Deens detentiecentrum zit vanwege betrokkenheid bij een misdrijf. Risk gaat op onderzoek uit naar de beweegreden van Theodors daad. Hij verliest daarbij echter zijn gezin uit het oog en komt uiteindelijk alleen te staan. Ook Risk gaat, tegen beter weten in, tot het uiterste om de waarheid boven water te krijgen.
— Antoine

Sfeer

*****

Kenmerkend voor deze thriller is dat meerdere mensen strijden tegen een supermacht in de vorm van de leiding van de politie van Kopenhagen.
Een van de personen die het moet opnemen tegen Sleizerner is Jan Hesk. Hij deelt zijn verdenkingen ten opzichte van Kim Sleizner openlijk met zijn teamleden, maar zij weigeren echter te geloven dat hun politiechef betrokken is bij misdaden. Ook bij de openbare aanklager vindt Hesk geen gehoor. Hij start een offensief tegen Sleizner, maar Sleizner is voor hem een te sterkte tegenstander.
Ook Hougaard wordt meermaals slachtoffer van de manipulatieve Sleizner; hij bemerkt dat Hougaard hem in de val probeert te lokken en dicht Hougaard, in strijd met de waarheid, het plegen van een misdrijf toe. Uiteindelijk draait het uit op een confrontatie tussen Sleizner en Hougaard.

De thriller bevat zenuwslopende scènes die afgewisseld worden met spectaculaire acties; de score voor dit onderdeel is daarom maximaal.
— Antoine

Schrijfstijl

*****

De laatste spijker is qua woord- en taalgebruik geschreven in een literaire stijl. De gebeurtenissen in de thriller zijn uitvoerig en gedetailleerd weergegeven. Daarnaast is de tempo in het verhaal hoog,  wat iets afbreuk doet aan de geloofwaardigheid van het verhaal.
— Antoine

Passage uit het boek

‘Hesk bestudeerde zijn chef  toen hij zichzelf nog een glas whisky inschonk en met trillende hand leegdronk. Er was alle reden om aan te nemen dat hij de waarheid zat te verdraaien. Als er iemand was die je zonder met zijn ogen te knipperen een min of meer geloofwaardig verhaal kon opdissen, was het Sleizner wel.
Maar toch. Iets zei hem dat zijn chef deze keer volkomen eerlijk was geweest. Hij kon het natuurlijk niet zeker weten, maar er waren te veel dingen die Sleizner had gedaan en zonder omhaal had bekend om te denken dat hij loog.
Waar die plotselinge openheid door werd veroorzaakt, kon hij alleen maar naar raden. Misschien had Sleizner ingezien dat de hele zaak onhoudbaar werd. Dat hoe langer hij de waarheid omzeilde en rookgordijnen legde, hoe harder hij zou vallen. Of hij had het gewoon opgegeven en wilde niets liever dan de pijn zo kort mogelijk maken.’

Leesvoorschrift

Dit boek komt het beste tot zijn recht als je het leest tijdens je verblijf in Kopenhagen, waar je een kamer hebt geboekt in het Radisson-hotel. Vanuit je kamer op de twaalfde etage kijk je even uit over de stad. Je bent zo verdiept in het boek dat je geen eten of drinken nodig hebt en nagenoeg met ingehouden adem doorleest.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

512 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.