Recensie: Tiny Fisscher – Sindbad de zeeman
De zeven reisverhalen van Sindbad de Zeeman komen uit de wereldberoemde vertellingen van Duizend-en-een-nacht. Reis samen met Sindbad af naar woeste zeeën en geheimzinnige plekken waar het gevaar nooit ver weg is. Ontsnap aan cyclopen, reuzenslangen, vogels zo groot als een kasteel, kolkende rivieren en onbetrouwbare mensen. Onderweg leert Sindbad van alles over zichzelf en de wereld om hem heen.
ISBN: 9789021428673– Uitgeverij Volt – Aantal pagina’s: 104 – Jeugdboek
5 van de 5 sterren – Isolde
Recensie in één zin
‘Een mooie hertaling van de reisverhalen van Sindbad de zeeman, in een prachtige geïllustreerde uitgave.’
Verhaal
De zeven reisverhalen van Sindbad de zeeman zijn een onderdeel van de sprookjes van Duizend-en-een-nacht. Sindbad vertelt hierin de avonturen die hij tijdens zijn reizen heeft beleefd, de gevaren die hij moest trotseren en de bijzondere mensen en dieren die hij ontmoette. Het zijn best spannende verhalen en grote gevaren, maar gelukkig loopt alles goed af. Dat is geen spoiler, want Sindbad kan de verhalen zelf vertellen. Wat mij opviel is dat een aantal van de verhalen doen denken aan de omzwervingen van Odysseus, verhalen uit de Griekse mythologie.
— Isolde
Het boek
De zeven verhalen zijn gegoten in een doorlopend verhaal. Sindbad, een sjouwer in de haven, komt bij toeval in het huis van Sindbad de zeeman terecht, die hier iedere dag aan al zijn gasten een verhaal over zijn reizen vertelt.
Een van de dingen die dit boek bijzonder maakt, zijn de illustraties. Ieder hoofdstuk bevat een nieuw verhaal en heeft een eigen illustrator. Dat maakt een heel afwisselend geheel van de illustraties, maar dat is niet storend. De avonturen zijn ook ieder verhaal weer anders. De stijlen van de illustratoren: Thé Tjong-Khing, Linde Faas, Daan Remmerts de Vries, Jeska Verstegen, Juliette de Wit, Sophie Pluim en Pyhai zijn heel verschillend. Ongetwijfeld heb je je eigen voorkeuren en dat mag.
— Isolde
Schrijfstijl
Tiny Fisscher heeft in de afgelopen jaren verschillende klassieke verhalen hertaald voor kinderen. Niet lang geleden hebben we De kleine prins gerecenseerd. Ook Sindbad de zeeman is een dergelijke hertaling.
Het verhaal leest prettig en soepel, het bevat geen moeilijke woorden. Fisscher is erin geslaagd de magische en sprookjeachtige sfeer van het boek te behouden.
— Isolde
Passage uit het boek
‘Sindbad de Zeeman hield stil, liet zich nieuwe thee inschenken, en eindigde zijn verhaal door te vertellen dat er op een ochtend een schip in gereedheid werd gebracht om naar Basra te varen.
‘Op het moment dat ik dat hoorde, overviel heimwee me als de meest onverwachte zeestorm en ik kon niet wachten om naar mijn geliefde Bagdad terug te keren. Zo kwam ik ook na mijn zesde reis heelhuids thuis en beloofde ik mezelf nogmaals dat dit echt de allerlaatste keer zou zijn dat ik eropuit was getrokken.’
Er verscheen een grijns op Sindbads gezicht. ‘Wie denk dat ik lieg?’
Niemand durfde iets te zeggen, tot Sidi aarzelend zijn hand opstak.’
Voor wie is het boek?
Sindbad de zeeman is leuk voor jongens en meisjes van alle leeftijden. Het is heel geschikt om voor te lezen en vanaf een jaar of tien kunnen de meeste kinderen het boek ook zelf lezen. Het is wel een pre als je van sprookjes en een beetje magie houdt.
Voor meisjes of jongens?
50%
50%
Leesvoorschrift
Het liefst lees je de avonturen van Sindbad in één ruk uit. Als je daar geen tijd voor hebt, lees je elke dag een hoofdstuk, dan heb je het boek na een week uit. Een kopje thee erbij is altijd fijn.
Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?
+ Er zijn nog geen reacties
Reactie toevoegen