Recensie: Tui T. Sutherland – De drakenprofetie – Vleugels van vuur 1

Recensie: Tui T. Sutherland – De drakenprofetie – Vleugels van vuur 1


Zeven drakenstammen zijn al generaties lang verwikkeld in een uitzichtloze oorlog. Alle hoop is gevestigd op vijf jonge draken die volgens een oude profetie vrede zullen brengen in het koninkrijk. Klei is een van die vijf uitverkoren draken. Hij leidt een verborgen bestaan in een grot waar hij door een geheimzinnig genootschap tegen zijn zin wordt vastgehouden. Daar wordt hij opgeleid tot strijder. Maar wil hij dat wel zijn? Als hij samen met de andere vier draken uit de grot weet te ontsnappen om op zoek te gaan naar hun families, blijkt de drakenwereld nog meedogenlozer dan ze altijd verteld is.

In het zinderende avontuur dat volgt, ontdekt Klei dat hij misschien niet de grootste strijder is, maar wel beschikt over een uitzonderlijke heldenmoed. En die is hard nodig om het leven van zijn vrienden te redden en de eerste stappen te zetten op weg naar de vrede…

ISBN: 9789025775483 – Gottmer Kinderboeken – Aantal pagina’s: 336 – Jeugdboek


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Draken, draken, draken: ze zijn mooi, verleidelijk en gevaarlijk, wat een spannend avontuur is De drakenprofetie!’

Verhaal

*****

De drakenprofetie is een spannend avontuur met vijf jonge draken in de hoofdrol. Volgens een oude profetie zullen vijf drakenjongen zorgen voor een einde aan de oorlog en voor rust in de drakenwereld. In dit boek maken we kennis met de vijf, totaal verschillende, draken: Klei, Zonnetje, Glorie, Tsunami en Sterrenwolk. Ze zijn allemaal verschillende draken, met hun eigen sterke en zwakke punten. Klei staat het meest centraal in De drakenprofetie, hij is een Leemdraak. Hij kan misschien niet zo goed vechten, maar hij is wel ontzettend dapper en behulpzaam.
De vijf jonge draken hebben er genoeg van om opgesloten te zitten in een eenzame grot, ze willen de wereld ontdekken. Die blijkt echter nogal gevaarlijk te zijn, zeker als je nog nooit buiten geweest bent.
— Isolde

Het boek

*****

De drakenprofetie is het eerste deel van een lange serie die zich afspeelt in de drakenwereld, Vleugels van vuur. In het Engels verschijnt in het voorjaar van 2022 het vijftiende deel. Het is natuurlijk altijd de vraag of alle delen in het Nederlands zullen verschijnen, maar het tweede Nederlandse deel is aangekondigd voor het voorjaar van 2022. Het lijkt erop dat in de eerste delen steeds een van de andere vijf jonge draken centraal staat.

Overigens is het verhaal van De drakenprofetie op zich een afgerond verhaal, met uiteraard een open einde wat duidelijk een vervolg inluidt.

Voorin het boek staat een plattegrond van de drakenwereld en staan beschrijvingen, met illustraties, van de verschillende soorten draken. Verder bevat het boek geen illustraties.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Tui T. Sutherland heeft een schrijfstijl die vlot en makkelijk leest. Het boek is ook heel beeldend, het kost je totaal geen moeite om je de grot voor te stellen, of juist de eindeloos hoge stenen torens die de gevangenis van het rijk van de Luchtdraken vormen. De illustraties voorin het boek doen voor mijn gevoel de draken zelfs een beetje tekort, ze moeten zo mooi zijn en op de illustraties komen ze een beetje grof en hoekig over.

Tui Sutherland heeft samen met haar zus de serie Het fabeldierenpark geschreven, die wij ook alle drie hebben gerecenseerd (svp link invoegen naar: https://boekiewoogie.nl/recensie-tui-kari-sutherland-de-verwarrende-kraak-het-fabeldierenpark-3/).
— Isolde

Passage uit het boek

‘Tsunami’s bek opende en sloot een paar keer. ‘We hebben erover gelezen,’ zei ze toen fel. ‘We weten dat het vreselijk is. We weten dat onschuldige draken het slachtoffer worden.’
‘Tja, het is makkelijk om te zeggen dat oorlog vreselijk is,’ zei koningin Karmozijn, met een nonchalant wegwuifgebaar. ‘Maar het is veel moeilijker om problemen op te lossen zonder oorlog. Vooral als het om draken gaat. Vechten zit nu eenmaal in onze aard. Dat weet jij als geen ander – je viel me keihard aan, terwijl je me nauwelijks kende.’
Karmozijn zwiepte haar staart naar voren, en Klei zag een gapende rode wond tussen haar schubben. Hij voelde zich een beetje misselijk en ook wel schuldig. Hadden ze het anders kunnen aanpakken? Zou het allemaal anders zijn gelopen als ze een vreedzame oplossing hadden gevonden?’

Voor wie is het boek?

De drakenprofetie is voor kinderen die van spannende verhalen houden en ook wel een beetje tegen een stootje kunnen. De uitgever geeft aan dat Vleugels van vuur voor kinderen vanaf 9 jaar is, maar ik weet niet of alle negenjarigen het onderlinge geweld en bloedvergieten tussen de draken kunnen waarderen.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

Het is laat in de middag, het begint al te schemeren en buiten is het koud. Binnen is het lekker warm, er is nog een lekker plekje vrij in de bank en naast je staat een groot glas frisdrank met iets lekkers om erbij op te snoepen.

336 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.