Recensie: Wim Hendrikse – Rust zacht

Recensie: Wim Hendrikse – Rust zacht


Bij detectivebureau Eyewitness komt een anonieme, alarmerende e-mail binnen. De e-mail houdt verband met een onopgeloste verdwijningszaak; de laatste zaak waaraan Joop Hamelinks hoogbejaarde vader werkte. Na een complexe hartoperatie is Hamelink senior weggegleden in een diepe coma.

Nu zijn vader is weggevallen roept Joop de hulp in van zijn vriendin Carina en Theo de Rooy uit Terneuzen, een oud-rechercheur van de afdeling Zedendelicten.

In de Braakmanbossen, net buiten Philippine, doen ze een macabere, schokkende ontdekking. Er volgen meer verontrustende e-mails en er vallen meer slachtoffers. Wie probeert de speurders op het spoor van de moordenaar te zetten?

ISBN: 9789464629736 – Uitgeverij Aspekt – Aantal pagina’s: 341 – Thriller


*****

4 van de 5 sterren – Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Rust zacht is een zeer lezenswaardige thriller van Hendrikse, die zich beslist kan meten met bekende (internationale) auteurs.’

Hoofdpersonages

*****

In de Zeeuwse stad Terneuzen exploiteerde de negentigjarige Richard Hamelink samen met zijn zoon Joop een detectivebureau met de naam Eyewitness. Helaas is Hamelink senior in coma geraakt. Joops moeder Martha overhandigt Joop een dossier waar Hamelink senior nog aan werkte. Samen met zijn beste vriend Theo de Rooy, een voormalig politiemedewerker, en Joop’s vriendin Carina tracht hij de vermissingszaak op te lossen, maar gaandeweg blijkt dat het gaat om moord.

In zijn werk is Joop doortastend, maar ongeduldig en daardoor soms iets minder tactvol. Hij kan de spreekwoordelijke olifant in de porseleinkast zijn; hij walst over gevoelens van anderen heen. Joop heeft af en toe een kort lontje en doet soms onbedoeld kwetsende uitspraken.
Joop heeft ook een zachte kant; zijn liefde voor Carina en voor zijn ouders is intens en onvoorwaardelijk.
— Antoine

Sfeer

*****

Rust zacht is een detectiveverhaal (van het type whodunit) met elementen van een psychologische thriller. Hendrikse is een meester in het beschrijven van onder andere de ijzingwekkende manier waarop Badrani Hassan, het eerste slachtoffer, beseft dat hij, in de verstikkende situatie waarin hij zit, spoedig zal gaan sterven. Ook weet Hendrikse de gemoedstoestand van Joop in diverse spannende situaties briljant te beschrijven. Spanning is vrijwel constant in het verhaal aanwezig; de thriller zakt op geen enkel moment in. De sfeer is in het verhaal kenmerkt zich het beste als mysterieus.

De titel van de thriller duidt op het naderende overlijden van Hamelink senior. Het stervensproces van Hamelink senior wordt op een integere en op ontroerende wijze opgetekend en dient als een ware hommage aan de meesterspeurder.
— Antoine

Schrijfstijl

*****

Het verhaal in Rust zacht is enigszins complex, bijzonder goed doordacht en beeldend geschreven. Tevens is het verhaal origineel, geloofwaardig en realistisch. In eerste instantie lijken de gebeurtenissen zich in een onwerkelijk razendsnel tempo op te volgen, maar daarvoor is een verklaring te vinden die duidelijk wordt in de ontknoping. Een ander pluspunt is dat de personages, zowel de hoofdpersoon als bijpersonages, zeer goed uitgewerkt zijn. De vele dialogen zijn goed qua lengte en inhoud.
— Antoine

Passage uit het boek

‘Hij greep zich vast aan de deurpost en schopte naar achteren, in doodsnood. Gehard door een vreselijke tijd in Somalische gevangenschap was hij verrassend sterk voor zo’n zachtaardige man. Slechts van ver hoorde ik Badrani’s jammerkreten, nauwelijks hoorbaar boven de muziek uit, die klonk vanuit Helens atelier. Om de buurvrouw hoefde ik me geen zorgen te maken, die was stokdoof. In mijn hoofd was het een chaos, overheerst door één gedachte; ik moest hem straffen.
‘No, please,’ smeekte Badrani en hij probeerde mij te omhelzen, in Helens atelier.
Woest duwde ik hem van me af. In luttele seconden ging alles gruwelijk mis. Hij struikelde en viel op de punt van de sokkel van een beeld. Hij sidderde een keer en lag toen stil.’

Leesvoorschrift

Rust zacht komt ultiem tot zijn recht bij een bezoek aan de Zeeuwse stad Terneuzen, waar je op een van de terrassen plaatsneemt en een lekker Belgisch biertje tot je neemt. Let op het illustere drietal naast je, dat heimelijk spreekt over een nieuw op te lossen zaak!

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

341 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.