Recensie: Elke Wiss – En ze filosofeerden nog lang en gelukkig

Recensie: Elke Wiss – En ze filosofeerden nog lang en gelukkig


In dit boek laat Elke Wiss, bekend van de bestseller Socrates op sneakers, met behulp van korte verhalen zien hoe je een denkgesprek, een filosofisch gesprek, kunt voeren. Wat is filosoferen eigenlijk? Wat brengt een filosofisch gesprek je? Hoe bouw je zo’n filosofisch gesprek op? Hoe kun je je je eigen oordelen helder krijgen en die van de ander scherp bevragen? Hoe stimuleer je het denken van jezelf en van de ander? En hoe doe je dat vanuit verhalen, mythen en sprookjes?

En ze filosofeerden nog lang en gelukkig is een toegankelijk boek dat je met inspirerende verhalen en prikkelende vragen leert om tot meer verdieping te komen in gesprekken. Voor ouders die met hun kinderen willen filosoferen. Voor managers die worstelen met leidinggeven en delegeren. En voor iedereen die tijdens een etentje met familie of vrienden eens een verrassend en diepgaand gesprek wil voeren.

ISBN: 9789026355103 – Uitgeverij Ambo|Anthos – Aantal pagina’s: 185 – Informatief / zelfontwikkeling


*****

4 van de 5 sterren — Kaylee


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Ideaal boek wanneer je je filosofische manier van denken eigen wilt maken.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Dit boek zet je aan tot meer (filosofisch) denken. Elke Wiss is expert op het gebied van vragen stellen en brengt dit in de praktijk om meer filosofisch te denken. Ze begint haar boek met de uitleg over filosoferen, waaraan een goed filosofisch gesprek voldoet en hoe je zelf een goed gesprek kunt voeren.
Vervolgens schrijft ze korte verhalen waarbij je aangezet wordt tot denken. Hierbij worden steeds drie soorten vragen gesteld: prikkelvragen, begripsvragen en filosofische vragen. Deze vragen kun je alleen beantwoorden, maar ook met anderen. Door over de vragen en de antwoorden na te denken, kun je een diepgaander gesprek voeren.
— Kaylee

Schrijfstijl

*****

Elke Wiss heeft een fijne schrijfstijl. Net zoals haar eerdere boek Socrates op sneakers is ook dit boek luchtig geschreven. Je wilt gewoon verder lezen en nadenken over de vragen die in het boek gesteld worden. Het is een echt doe-boek waarmee je zeker aan de slag wilt!
— Kaylee

Passage uit het boek

‘Jezelf trainen in perspectivistische lenigheid levert je rust op in je hoofd. Je scherpt je ideeën aan en krijgt een bredere blik.
Samengevat kun je zeggen: filosoferen is gestructureerd en gedisciplineerd met elkaar ergens over nadenken, op zoek naar wijsheid. Dat nadenken moet je eeuwig blijven beoefenen om er beter en scherper in te worden, en dat beoefenen maakt je perspectivistisch lenig.’

Voor wie is dit boek?

En ze filosofeerden nog lang en gelukkig is geschikt voor iedereen die meer wil filosoferen. Het boek geeft je een goede basis om te starten met filosoferen en vanuit daar je vaardigheden uit te bereiden.
— Kaylee

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

185 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.