Recensie: Issa Niemeijer-Brown – Kleine bakkers: een boek over brood

Recensie: Issa Niemeijer-Brown – Kleine bakkers: een boek over brood


Met dit boek wil de auteur zijn ervaring als bakker met een eigen bakkerij met de lezer delen. Hij wil laten zien wat er gebeurt als je brood bakt. Hoeveel plezier het geeft om een brood uit de oven te halen. Hoe je ervoor zorgt dat het precies zo wordt als je het zelf wil. En vooral: hoe je kan samenwerken met de kleine beestjes en werktuigjes die in het deeg zitten verstopt. Kleine bakkers neemt je stap voor stap mee bij het bakken van brood, of het nu voor de eerste keer is of dat je het al vaker hebt gedaan. Met experimentjes en voorbeelden – en door het gewoon te proberen, te voelen en te proeven – kom je alles te weten over wat er gebeurt in een deeg en wat brood zo lekker maakt.

ISBN: 9789493095748 – Uitgeverij Brandt – Aantal pagina’s: 127 – Kookboek


*****

4 van de 5 sterren — Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een informatief boek voor jong (en oud) over het bakken van brood met genoeg recepten om zelf te gaan experimenteren.’

Wat was mijn favoriete gerecht uit het boek?

*****

Isoldes dochter begon met het bereiden van het basisrecept voor busbrood. Uiteindelijk heeft ze hier bolletjes van gemaakt. Het waren stevige broodjes. De smaak was nog een beetje vlak, dat vraagt waarschijnlijk nog wat experimenteren met extra zout (en suiker).

Twee weken daarna was de baguette aan de beurt. Deze vroeg wat meer voorbereidingstijd, het deeg moest een nacht in de koelkast rusten. Het meest opvallende was dat na enkele handelingen de volgende ochtend het deeg pas echt begon te rijzen. De baguettes zagen er ‘net echt’ uit en smaakten ook uitstekend, al mag de smaak nog iets uitgesprokener worden. Ook dit was stevig brood, bij de boulanger in Frankrijk zou het waarschijnlijk onder de noemer ‘pain rustique’ of ‘pain de campagne’ vallen was onze conclusie.

In de kerstvakantie is de brioche aan de beurt. We hebben deze zomer uit Frankrijk ook een mix voor brioches meegenomen, die dan getest gaat worden, maar het kan bijna niet anders dan dat een zelfbereid deeg tot een nog lekkerder resultaat leidt.
— Isolde

Instructies

*****

Dit broodbakboek begint bij het begin en legt tot in detail uit wat je wanneer moet doen en ook waarom. Wanneer voeg je zout toe en wanneer gist? Waarom niet tegelijk? Er staan bijvoorbeeld ook instructies in over het kneden en vormen van het deeg. Brood bakken is niet iets wat je even snel snel doet. Nee, het vraagt aandacht en tijd, want je moet het deeg ook geregeld een poosje laten rusten. Het rijzen van het brood is een fascinerend proces, waar dan ook vele foto’s van gemaakt zijn.

In Kleine bakkers staat een beperkt aantal recepten: een handjevol recepten voor snel brood en een aantal voor bijzonder brood. De recepten zelf zijn duidelijk en goed te volgen.
— Isolde

Voor wie is dit boek?

Tijdens de eerste lockdown in 2020 is Isoldes dochter in de weekenden aan het bakken geslagen: koekjes, cakes, taart. Ieder weekend werd het gezin verrast met de lekkerste dingen. In het voorjaar van 2021 heeft ze haar repertoire uitgebreid met brood. Ze begon met het bakken van broodjes van diverse broodmixen. Kleine bakkers kwam precies op tijd. Isoldes dochter was qua brood bakken toe aan het next level en kon wat meer uitdaging goed gebruiken.

Kleine bakkers is geschreven voor kinderen, om hen zelfstandig (of als ze wat jonger zijn samen) aan de slag te laten gaan. Het ligt vooral aan de vaardigheden van je kind in de keuken wanneer het zelfstandig kan gaan bakken. Als je nog nooit bloem hebt afgewogen, is een beetje volwassen(er) hulp of ondersteuning nooit weg

Vooral aan de schrijfstijl merk je dat het boek primair voor kinderen is geschreven, maar ook voor volwassenen is het boek informatief.
— Isolde

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

127 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.