Recensie: Koen de Jong – Tem je brein

Recensie: Koen de Jong – Tem je brein


De oefening lijkt zo simpel, maar bijna niemand kan het. Iedere keer als Koen de Jong voor een groep staat (en dat gebeurt geregeld) neemt hij twee minuten de tijd om de oefening te doen. Na twee minuten is het altijd hetzelfde liedje: nee, het is niet gelukt. Ook jij kunt het vermoedelijk niet. Koen vraagt je niet om de oefening nu te doen, want niemand doet een oefening die je de aanbiedingstekst van een boek leest, maar hij laat je graag even weten welke oefening het is:

Doe je ogen dicht en observeer je ademhaling in de denkbeeldige driehoek die begint boven je bovenlip en het gebied bestrijkt van je neusvleugels. Je hoeft je ademhaling niet te tellen, je hoeft niets te veranderen, het enige dat je hoeft te doen is je ademhaling observeren. Slechts twee minuutjes.

Waarom kan niet niemand dit? Het kan tien seconden duren, een halve minuut of een minuut, maar ergens in die twee minuten plopt er een gedachte op en ben je niet meer bezig met het observeren van je ademhaling.

Nu wordt het interessant. Want wie bepaalt welke gedachte opplopt en heb je zelf invloed op die gedachte?

ISBN: 9789493272491 – Uitgeverij Lucht – Aantal pagina’s: 196 – Zelfontwikkeling


*****

4 van de 5 sterren — Kaylee


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Met Tem je brein krijg je je gedachten onder controle door te focussen op je ademhaling.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Koen de Jong heeft al vele boeken geschreven, maar niet eerder over meditatie en de kracht hiervan om je gedachten te temmen. Hij merkt dat er heel veel mensen zijn die last hebben van razende gedachten en dat zij altijd ‘aan’ staan. Doordat die gedachten hun gang gaan, kunnen ze vaak negatief worden en kan dit je humeur of toestand beïnvloeden. Koen is aan de slag gegaan om hier een manier op te vinden, met zijn eigen lichaam en geest als proef.

Koen hanteert de Anapana-meditatie. Dit is een methode van meditatie waarbij je je ademhaling observeert in ‘de driehoek’. Dit behelst het stukje tussen je wenkbrauwen, langs je neusvleugels tot je bovenlip. Je richt je op je ademhaling en wanneer er een gedachte komt, laat je deze zijn gang gaan. Vervolgens richt je je weer op je ademhaling. Volgens Koen is het een zeer effectieve methode die je wel moet oefenen voordat deze effect gaat hebben. Hij heeft dan ook een laatste hoofdstuk opgenomen waarbij hij jou stimuleert honderd dagen te werken aan de methode.

Wanneer je iedere dag mediteert, zouden je gedachten minder aanwezig zijn én zou je hier minder aandacht aan besteden. We hebben allemaal gedachtes en deze kunnen we niet minder laten worden, maar we kunnen onszelf wel leren hier minder op te letten. Dit heeft vooral effect op het hebben van negatieve gedachtes.
— Kaylee

Schrijfstijl

*****

Ik heb Tem je brein eigenlijk heel snel uitgelezen. Het is een toegankelijk boek en velen van ons zullen zich erin herkennen. Koen neemt zichzelf vaak als voorbeeld en dit werkt verhelderend. Hij beschrijft goed wat gedachten zijn, hoe ze ontstaan en wat ze doen. Ook welke invloed ons denken hierop kan hebben. Vervolgens gaat hij dieper in op de Anapana-meditatie en neemt jou mee om deze vorm van meditatie te gaan beheersen.
— Kaylee

Passage uit het boek

‘Ons denken kan echter ook voor problemen zorgen. Eerder benoemde ik al dat piekeren ten koste kan gaan van slaap en dat stress mede de oorzaak van veel ziektes is, waaronder hoge bloeddruk, hartklachten, burn-out en bij bijna alle zogeheten welvaartsziektes in zekere mate een rol speelt. Minder denken is soms een zegen of zelfs een medicijn voor stressgerelateerde kwalen, maar het is ook moeilijk. Er is een bekend filmpje van een monnik die zegt dat hij een oplossing heeft voor alle problemen. In de video vertelt hij dat het goed is om je af te vragen of je een probleem hebt. Is het antwoord nee, dan is het makkelijk: geen probleem, geen zorgen. Heb je echter wel een problemen, dan moet je je afvragen of je er iets aan kunt doen. Is het antwoord hierop ja, dan is er geen reden om je zorgen te maken want je kunt het immers oplossen. Dan is er nog een derde mogelijkheid: er is een probleem, maar je kunt niets doen aan het probleem. Ook dan is er geen reden tot zorg. Je kunt er immers niets aan doen, dus waarom zou jij je zorgen maken?

Voor wie is dit boek?

Herken je het gevoel dat je gedachten soms een loopje met je nemen? Maken deze van een kleine gedachte ineens een hele grote en negatieve gedachte? Lees dan Tem je brein eens, dan is de kans groot dat je open gaat staan voor meditatie (voor zover je dit nog niet deed) en leert om je gedachten te temmen.
— Kaylee

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

196 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.