Recensie: M.G. Leonard & Sam Sedgman – De ontvoerde schat

Recensie: M.G. Leonard & Sam Sedgman – De ontvoerde schat


Na zijn avontuur op de Hooglanden-expres kan Alex niet wachten op een tweede treinreis. Als zijn oom Ben, die reisjournalist is, hem uitnodigt mee te gaan op de California Comet om de iconische treinreis van Chicago naar San Francisco te maken, denkt Alex geen seconde na en gaat mee. Wanneer onderweg de dochter van miljonair Argus Lemette op mysterieuze wijze verdwijnt, duikt Alex in de zaak. Kan hij haar ontvoerder ontmaskeren voordat de trein San Francisco bereikt?

ISBN: 9789026149351 – Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 300 – Jeugdboek


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een treinreis dwars door de Verenigde Staten alleen al spreekt tot de verbeelding, een geheimzinnige ontvoering maakt er een spannend en mysterieus avontuur van!’

Verhaal

*****

In de herfstvakantie neemt oom Ben zijn neefje Alex mee op een treinreis dwars door de Verenigde Staten, van Chicago tot San Francisco. Ben is uitgenodigd voor de persconferentie die Argus Lemette onderweg zal geven en hij is heel erg benieuwd naar het grote nieuws van Lemette.
Ondertussen sluit Alex op het station van Chicago en in de trein vriendschap met verschillende leeftijdsgenoten die ook meereizen met de ‘California Comet’. Onderweg gebeurt er iets verschrikkelijks, Lemettes dochter Hélène wordt ontvoerd. Alex gaat op onderzoek uit, geholpen door zijn vrienden onderweg, Mason en Hadley.
— Isolde

Het boek

*****

De ontvoerde schat is het tweede deel in de serie Dader op het spoor waarin Alex bijzondere treinreizen maakt met zijn oom Ben. Het zijn des te bijzondere reizen, omdat er iedere keer iets geheimzinnigs, iets mysterieus’ gebeurt tijdens deze reis. Alex heeft een scherp oog, hij tekent veel en graag, en hij zou later best treindetective willen worden. Alex doet zijn uiterste best om het mysterie samen met zijn oom en de vrienden, die hij tijdens de treinreis maakt, op te lossen. Aan het einde van 2021 verschijnt het derde deel in de Nederlandse vertaling.

De cover van De ontvoerde schat is kleurrijk en er valt veel op te ontdekken. De hoofdrol op de cover is weggelegd voor de trein waar Alex en Ben mee reizen, in dit boek de ‘California Comet’.
Binnenin bevat het boek diverse illustraties van belangrijke scenes in het boek. Als je goed leest en goed kijkt naar de details van de tekeningen, die ook geregeld door Alex zijn gemaakt, helpen die je misschien het mysterie zelf op te lossen…
Voor- en achterin het boek is een plattegrond opgenomen, zodat je zelf de route van de trein kunt volgen.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

De boeken uit de serie Dader op het spoor zijn geschreven door M.G. Leonard en Sam Sedgman, van Segdman is bekend dat hij een liefhebber is van treinmysteries. Deze serie treinmysteries voor kinderen leest lekker. De auteurs trekken je vanaf het begin goed in het verhaal en er gebeurt zoveel met zoveel verschillende personages, dat het lastig is het boek aan de kant te leggen. Je moet je aandacht erbij houden en je gaat al snel zelf meepuzzelen.
De delen van deze serie spelen zich steeds op een ander traject in een totaal ander land af, wat de verhalen een heel afwisselend setting geeft.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Alex werd wakker van de geur van koffie en de geluiden van de trein. Hij had de vorige avond gedacht dat hij nooit zou kunnen slapen. Starend naar het plafond had hij in zijn bed de stoten geteld van de toeter die verdwaald vee van het spoor moest jagen. Hij herinnerde zich dat hij tot drieëntwintig was gekomen. Toen moest hij in slaap zijn gevallen.
‘Dit hebben we gekregen van Francine.’ Oom Ben stond in de deuropening met een kop pikzwarte koffie in de ene hand en een bosje lolly’s in de andere.
‘Ik ben een beetje te oud voor lolly’s,’ zei Alex, ‘en ik hou niet van koffie.’ Hij was nog steeds boos op zijn oom omdat hij Hélène niet in de gaten had gehouden. Hij kwam snel overeind en stootte zijn hoofd tegen het plafond.’

Voor wie is het boek?

De ontvoerde schat is leuk voor jongens en voor meisjes vanaf een jaar of tien die houden van een beetje spanning en mysterie en die het leuk vinden puzzels op te lossen. De verhalen zijn ook heel geschikt om voor te lezen.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

Een lange treinreis naar je vakantiebestemming is het perfecte decor voor De ontvoerde schat, maar de achterbank in de auto volstaat ook heel goed. Zorg voor een flesje water en iets te snoepen, maar zorg dat je niet misselijk wordt onderweg.

300 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.