Recensie: Marieke Poelmann – Ava en het gesponnen poezenweb

Recensie: Marieke Poelmann – Ava en het gesponnen poezenweb


Ava is gek op poezen en wil er heel graag eentje hebben. Helaas is haar moeder allergisch voor katten en kan het niet. Kattenfilmpjes op internet zijn het beste wat Ava op kattengebied kan krijgen.
Op een ochtend komt ze op weg naar school een bijzondere rode kater tegen. Ava voelt direct een band met hem, hij lijkt haar zelfs te begrijpen! Ze noemt hem Scratch. Als hij naar het asiel wordt gebracht, is Ava daar niet meer weg te slaan.

ISBN: 9789020624960 – Uitgeverij Kluitman – Aantal pagina’s: 212 – Jeugdboek


*****

4 van de 5 sterren — Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Voor iedereen die van katten houdt: Ava en het gesponnen poezenweb is een spannend avontuur over dieren en internet.’

Verhaallijn

*****

Ava en het gesponnen poezenweb heeft drie belangrijke verhaallijnen. De eerste gaat over Ava, die heel graag een kat wil hebben, maar dat niet mag. Ze leert Scratch kennen, die naar het asiel gaat, en bezoekt hem vaak. O o o , wat wil Ava toch ontzettend graag een kat hebben.
Ze smokkelt Scratch zelfs het asiel uit en het huis in en laat hem op haar moeders trui liggen om aan te tonen dat haar moeder niet allergisch is…
De tweede verhaallijn gaat over de asielkatten die in gevaar zijn. De directrice van het asiel houdt niet van katten en wil alleen maar honden opvangen. Ze moet van die katten af… Het zoontje van de directrice zit bij Ava in de klas en samen bedenken ze een plan om de katten te redden.
En ten slotte blijkt maar weer hoe ontzettend bijzonder poezen zijn. Wij denken wel dat het internet een mensenuitvinding is, maar is dat echt zo? En wie zorgt toch voor al die poezenfilmpjes op internet? En wat gebeurt er ’s nachts als jij slaapt met je laptop…?
— Isolde

Illustraties

*****

Allereerst heeft Ava en het gesponnen poezenweb een ontzettend mooie cover in drie kleuren met katten, muizen en kattenvoetjes.
In het boek staan geregeld illustraties, de ene keer paginagroot, de andere keer wat kleiner, die over het verhaal gaan. Je ziet bijvoorbeeld Ava en haar broertje Leo op de brug met Scratch en de medewerker van de dierenambulance met een bench om Scratch in mee te nemen. Er zit geen regelmaat in de illustraties qua aantal, om de zoveel bladzijden of in omvang, dit maakt het heel verrassend.
Ten slotte zijn er veel kleine details, waardoor het boek er verzorgd en aantrekkelijk uitziet. Zoals bijvoorbeeld de sporen met poezenvoetjes tussen de witregels.
— Isolde

Stukje uit het boek

‘Met wat speurwerk op internet heeft Ava niet alleen boeken gevonden waarin katten de hoofdrol spelen, maar ook muziek die speciaal voor katten is gecomponeerd. Die kan ze mooi aanzetten tijdens het voorlezen. Ze heeft alles opgeslagen op de laptop. Er stond zelfs een taalgidsje online met zogenaamde kattentaal. Gekke lange woorden die zomaar verzonnen lijken, maar gelukkig ook uitleg over wat de houding van de staart kan betekenen. Recht omhoog is vrolijk, wild bewegend is geïrriteerd en dik is natuurlijk boos. Ze was veel te laat gaan slapen. Ava had vanmorgen vroeg heus wel aan haar vader willen vragen of ze de laptop mee naar school mocht nemen. Maar toen ze eindelijk wakker werd, was hij al met Leo naar zwemles. Hij zal het vast geen probleem vinden.’

Voor wie is het boek?

Ava en het gesponnen poezenweb is een avontuurlijk en soms spannend verhaal voor jongens en meisjes in de hoogste groepen van de basisschool. Vooral kinderen en volwassenen, die van dieren – en vooral poezen – houden, zullen dit boek van Marieke Poelmann erg leuk vinden.

Voor meisjes of jongens?

meisje-of-jongen-1

55%

45%

Type verhaal?

 1 lang verhaal
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.