Recensie: Michaël Sels – Plan 500 gram

Recensie: Michaël Sels – Plan 500 gram


Maak kennis met Plan 500 gram, de revolutionaire uitdaging die je leven ten goede zal veranderen. In dit boek daagt chef en diëtist Michaël Sels je uit om elke dag minstens 500 gram groenten en fruit te eten.
Er zijn alleen maar voordelen: je krijgt een flinke dosis essentiële voedingsstoffen binnen, je geeft je immuunsysteem een boost, je voelt je energieker… en wát je eet, wordt ook alleen maar lekkerder met wat extra groenten en fruit erbij.
Kortom: meer groenten en fruit eten bevat alleen maar pluspunten. En met de recepten in dit boek wordt dat kinderspel! Michaël zet je in 50 overheerlijke recepten – van ontbijt tot dessert – op weg naar een lekker lang en gezond leven.

ISBN: 9789463377263 – Uitgeverij Pelckmans – Aantal pagina’s: 176 – Kookboek/informatief


*****

3 van de 5 sterren — Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een krachtig betoog om meer groenten en fruit in je voedingspatroon te verwerken.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Chef en diëtist Michaël Sels houdt in het boek Plan 500 gram een vurig pleidooi om meer groenten, fruit en volle granen in je dagelijkse maaltijden op te nemen.

Allereerst confronteert de auteur je met een belangrijk feit; de minimumnormen voor de consumptie van groente en fruit worden structureel niet gehaald door de Belgische bevolking (en voor de Nederlandse bevolking zal dat waarschijnlijk niet anders zijn). Sels geeft vervolgens een korte, maar zeer begrijpelijke uiteenzetting over de soorten voedingsstoffen eiwitten, koolhydraten en vetten. Om goede en gezonde keuzes te kunnen maken over welke producten je het beste kunt kopen, geeft de auteur de zin en onzin weer van etiketten op voedingsproducten. Daarna geeft Sels vuistregels om  Plan 500 gram om te zetten in de dagelijkse praktijk. En, last but not least, volgen er een vijftigtal recepten waarbij de focus ligt op groenten, fruit en volle granen.
— Antoine

Schrijfstijl

*****

De schrijfstijl van Sels in het boek Plan 500 gram kenmerkt zich door een vlotte stijl met een tekst in neutraal woordgebruik. Naar mijn mening heeft Sels zijn pleidooi om meer groenten en fruit te verwerken in de dagelijkse maaltijden overtuigend en op aansprekende manier gebracht.

Enige kritiek is er ook, hoewel die niet zozeer toeziet op de schrijfstijl, maar meer op de inhoud. Hoewel Sels ervoor pleit om minstens 500 gram groenten en fruit te nuttigen, lijkt dat doel niet haalbaar met de recepten die in het boek zijn opgenomen. De afzonderlijke hoofdgerechten in Plan 500 gram zijn voor vier personen en bevatten, uitgaande van 500 gram per persoon, (uiteraard) geen twee kilo aan groenten en fruit. Het is dus bij een hoofdgerecht echt noodzakelijk om bijgerechten met groenten en fruit extra te nemen, én ook het ontbijt, de lunch en het dessert van meer groenten en fruit te voorzien om zodoende aan de norm van 500 gram te komen.
Het aantal opgenomen recepten, in totaal 50 recepten, vind ik in dat opzicht tevens erg weinig om voldoende te kunnen variëren.
Als laatste is niet duidelijk waar Sels op baseert dat 500 gram de norm zou moeten zijn; enige onderbouwing ontbreekt.
— Antoine

Passage uit het boek

‘Light betekent dat er in dat product minstens 30% minder suikers, vetten of calorieën zitten dan in een vergelijkbaar product. Maar vetten kunnen wel vervangen zijn door suikers, of de suikers door vetten. Het is dus belangrijk om de volledige voedingswaarde te onderzoeken en niet enkel af te gaan op het labeltje ‘Light’.’

Voor wie is dit boek?

Plan 500 gram is geschikt voor volwassenen, zowel mannen als vrouwen, die bewuste en gezonde keuzes willen maken en hun voedingspatroon willen veranderen door meer groenten, fruit en granen te gaan eten. Voor het lezen van dit boek is geen speciale voorkennis vereist, want Sels brengt je de basics van gezonde voeding bij.
— Antoine

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

176 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.