Recensie: Angelo Dorny – Tomaat. Zelfgekweekt smaakt beter
Een lofzang aan de vrucht die al jaren een vaste plek heeft in onze eetcultuur. Tomaten zijn onmisbare ingrediënten in pastaschotels, tapenades of pizza’s. Maar heb je ooit een zelfgekweekte tomaat geproefd, zongerijpt op een warm balkon, in een kas of in de volle grond? Wat een smaakexplosie, wat een sensatie! Als er al een vrucht is die zoveel beter smaakt als je deze zelf kan telen, dan is het wel de tomaat.
Maar hoe begin je eraan? Van het zaaien in het voorjaar, via het uitplanten tot de oogst in de zomer: Angelo geeft alle tips en tricks mee die hij als doorgewinterde moestuinier verzamelde. Hij selecteerde vijftig oude en nieuwe variëteiten met bijzonder veel smaak. Dertig heerlijke gerechten, makkelijk te bereiden en bijzonder origineel, vormen het sluitstuk van dit boek: de tuin op tafel in de praktijk.
ISBN: 9789464711196 – Uitgeverij Sterck & De Vreese – Aantal pagina’s: 224 – Non-fictie, kookboek
4 van de 5 sterren — Hans
Recensie in één zin
‘Een vlot geschreven, informatief boek met een duidelijke uitleg van begin tot eind voor het zelf kweken van tomaten.’
Wat heb ik aan dit boek?
Tomaat. Zelfgekweekt smaakt beter geeft je handvatten voor het kweken en verzorgen van tomatenplanten, van zaadjes uitzaaien tot recepten voor het opeten van jouw oogst. Het boek laat zien hoe makkelijk het is om zelf tomaten te kweken en geeft je een ruim overzicht van verschillende tomatenrassen.
— Hans
Schrijfstijl
De schrijfstijl van Angelo Dorny is vlot en vol humor. Tomaat. Zelfgekweekt smaakt beter is op zo’n manier geschreven dat je niet doorhebt dat het informatief is, het plezier spat van de pagina’s af. Door de uitnodigende schrijfstijl ben je algauw een paar uur zoet.
— Hans
Passage uit het boek
‘De Amerikanen en later ook de Engelsen bedachten een verzamelnaam voor alle groenten en fruit die oud en ongewoon zijn. Amerikanen zeggen heirloom, de Engelsen hebben het over heritage fruit. Wij houden het echter op bijzondere of zogenoemde oude vergeten groenten en fruit – waarvan een groot deel al lang niet meer vergeten is. Ze dragen een stukje geschiedenis mee, elk met een eigen verhaal. Ik bekijk tomaten en bij uitbreiding alle oude groente variëteiten het liefst als levend erfgoed. Ze zijn er om in stand gehouden te worden – noodgedwongen door hobbytuiniers, helaas niet door de industrie.’
Voor wie is dit boek?
Tomaat. Zelfgekweekt smaakt beter is uitermate geschikt voor de beginnende moestuinier of tomatenliefhebber die niet weet waar hij moet beginnen. Ook voor de ervaren kweker staat er nog genoeg leerzaams in het boek.
— Hans
Voor vrouwen of mannen?
50%
50%
Hoe dik is de pil?
Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?
+ Er zijn nog geen reacties
Reactie toevoegen