Recensie: Özlem Warren – Sebze
Vegetarisch eten is niet saai, dat bewijst de Turkse foodjournalist Özlem Warren met Sebze. Dit kleurrijke kookboek biedt meer dan 85 veelzijdige gerechten uit het hart van Turkije met groente – sebze in het Turks – in de hoofdrol. Geniet van het beste dat de vegetarische Turkse keuken te bieden heeft.
Start de dag met çilbir (gepocheerde eieren met yoghurt) of maak karışık mevsim salatası, een salade met snel gepekelde rode kool, wortel & maïs. Geniet van streetfood als kumpir (gepofte aardappel met diverse toppings) of nohut dürümü (gekruide kikkererwtenwrap) en maak een van de favorieten van Özlem Warren, pancarlı nar ekşili(freekeh met biet & granaatappelmelasse). Van streetfood, voor- & hoofdgerechten, tot en met desserts, basisrecepten & meer.
Kook als Özlem en gebruik seizoensgebonden ingrediënten. Van oudsher kent de Turkse keuken een no waste-policy en daarom vind je bij de meeste recepten tips hoe eventuele restjes te hergebruiken en suggesties voor alternatieve ingrediënten. Dat scheelt niet alleen afval, tijd en geld, maar resulteert vooral in verrassende smaakcombinaties. Ervaar het zelf en ga aan de slag met Sebze van Özlem Warren!
ISBN: 9789461433220 – Uitgeverij Good Cook – Aantal pagina’s: 256 – Kookboek
4 van de 5 sterren — Isolde
Recensie in één zin
‘Sebze bevat zoveel verschillende gerechten dat het moeilijk kiezen is.’
Wat was mijn favoriete gerecht uit dit boek?
Als ik voor het eerst een nieuw kookboek gebruik, zoek ik meestal naar de eenvoudige gerechten. Die zijn voldoende te vinden in Sebze het was bijna overweldigend. Er staan zoveel verschillende recepten in en bijna alles lijkt even lekker. De verscheidenheid in soorten is enorm: van brood en ontbijtgerechten, tot soepen, salades, stoofschotels en streetfood.
Ik ben toch eenvoudig begonnen met kaygana, pannenkoeken met peterselie en lente-ui. Het is leuk om een bekend gerecht, pannenkoeken, eens op een andere manier te bereiden. We zijn toch vooral gewend om ze (thuis) zoet te eten, maar pannenkoeken zijn een perfecte basis om ook eens een hartige invulling te geven. Lekker voor tussendoor of als lunchgerecht, maar ook als onderdeel van een uitgebreidere maaltijd met diverse soorten mezze.
— Isolde
Instructies
Sebze begint met een korte inleiding van de auteur over de Turkse keuken. Ook staat voorin een kort overzicht met alle soorten gerechten en een beschrijving van de belangrijkste ingrediënten voor de recepten in dit boek.
De opbouw van Sebze is helder: de recepten hebben een foto van het uiteindelijke resultaat. Het is altijd fijn om een plaatje te hebben, dan weet je hoe jouw eindresultaat zou kunnen zijn, maar het is ook een deel van de aantrekkingskracht om juist dat ene recept te kiezen.
Bij ieder recept is aangegeven voor hoeveel personen de ingrediëntenlijst is. De recepten hebben een korte inleiding, waarin de auteur een herinnering ophaalt of meer over het gerecht vertelt. Tot slot zijn de bereidingsstappen helder beschreven. Er staan witregels tussen, wat het makkelijker maakt om terug te vinden waar je bent gebleven. Het enige dat ontbreekt is een indicatie van de benodigde voorbereidings-, kook- en baktijd.
— Isolde
Voor wie is dit boek?
Je hebt Sebze echt nodig als je vegetarisch wilt koken met mediterrane smaken.
— Isolde
Voor vrouwen of mannen?
50%
50%
Hoe dik is de pil?
Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?
+ Er zijn nog geen reacties
Reactie toevoegen