Recensie: Sophie Green – De zwemclub van Shelly Bay

Recensie: Sophie Green – De zwemclub van Shelly Bay


Australië, 1982. In een slaperig stadje aan de kust vinden vier vrouwen hun weg naar het strand. Voor Theresa voelt het alsof al haar tijd opgeslokt wordt door haar man en kinderen, en ze grijpt het idee van een vroege zwemtocht aan als een manier om even een paar minuten voor zichzelf te hebben. Weduwe Marie zwemt al haar hele leven vanaf dit strand, en sinds ze alleen is, geeft die gewoonte haar houvast. De 25-jarige verpleegster Leanne zoekt afleiding, want hulp bieden is een stuk makkelijker dan hulp vragen. Elaine is net verhuisd vanuit Engeland en heeft in Australië geen andere vrienden dan haar man – en de fles.
Vier vrouwen ontmoeten elkaar op het strand van Shelly Bay en dat is het begin van een vriendschap die hun levens zal veranderen.

ISBN: 9789026151262 – Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 379 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Kaylee


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Hartverwarmend verhaal over een ontroerende vriendschap tussen vier vrouwen die elkaar per toeval ontmoeten.’

Hoofdpersonages

*****

In De zwemclub van Shelly Bay volgen we vier vrouwen uit het stadje Shelly Bay. Ze hebben ieder hun eigen leven en komen per toeval bijeen om te zwemmen in de zee. Uiteindelijk wordt de dagelijkse zwemtocht voor de vrouwen de activiteit die ze alle vier nodig blijken te hebben.

Theresa is een jonge vrouw met twee kinderen. Ze woont samen met haar man, maar hun relatie is niet goed. Haar man Andrew blijkt een vriendin te hebben en Theresa komt hier achter. Ze probeert alle ballen rondom haar eigen leven en dat van haar gezin omhoog te houden, wat soms nogal een grote uitdaging is.

Elaine is samen met haar man verhuisd naar Shelly Bay. Ze komt oorspronkelijk uit Londen en laat daar haar twee zonen achter. Nieuwe vrienden maken blijkt Elaine niet zo gemakkelijk af te gaan en ze voelt zich geregeld eenzaam en nutteloos. Om dit gevoel te verdringen grijpt ze naar de fles, wat haar geregeld problemen oplevert.

Marie is weduwe en woont samen met haar hond in het stadje. Iedere dag gaat ze zwemmen in de zee. Ze is blij met haar leven, maar voelt zich soms wel erg eenzaam. Gelukkig zijn haar dochter Nicole en kleinkind er nog om haar soms op te vrolijken.

Leanne is verpleegkundige en woont nog niet zo lang in Shelly Bay. Ze is naar het stadje gekomen in de hoop haar verleden achter zich te laten. Ze is gesloten en maakt niet snel nieuwe contacten. De vriendschap met de drie dames zorgt ervoor dat ze opbloeit.
— Kaylee

Sfeer

*****

De zwemclub van Shelly Bay is een hartverwarmende roman. Er ontstaat een prachtige vriendschap tussen vier heel verschillende vrouwen. Het is heerlijk om te lezen hoe ze elkaar leren kennen, hoe hun vriendschap ontstaat en hoe hecht deze uiteindelijk wordt.
— Kaylee

Schrijfstijl

*****

Sophie Green heeft een krachtig verhaal geschreven. Er zijn vier hoofdpersonen in dit boek en ze weet deze alle vier even sterk neer te zetten. In het begin haalde ik de personen nog wel eens door elkaar, maar het werd al snel duidelijker wie wie is. Ik vind het kundig hoe Green de emoties en gevoelens weet te beschrijven van de vier vrouwen, dit zorgt ervoor dat je als lezer voelt hoe hecht hun vriendschap is. Hierdoor ga je je beseffen dat je je relaties met je vrienden absoluut moet koesteren!
— Kaylee

Passage uit het boek

‘Ze zijn erg aardig. En open. Ik geloof dat we nu vriendinnen zijn.’
Elaine denkt terug aan een nazomerse zwempartij. Aan hoe Marie midden in de woeste branding een kwal uit haar badpak haalde en hem door de lucht zwaaide voordat ze hem terug in zee gooide. Aan Theresa die zeewier uit het hare trok en vroeg of ze er een bikini van moest maken, waarop Leanne haar glimlach verborg door met haar mond onder water te verdwijnen. Als Elaines leven – en dat van hen allen – louter uit dit soort momenten bestond, zou het makkelijk zijn. Samen hebben ze een soort zeepbel van licht gecreëerd, en dat licht beschijnt tegenwoordig haar pad.’

Leesvoorschrift

Lees dit boek wanneer je lekker in de tuin of op het strand ligt te luieren op een bedje. Zet je zonnehoed of zonnebril nog maar eens goed op en nip geregeld van je verkoelende drankje.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

60%

40%

Hoe dik is de pil?

379 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.