Recensie: Stefano Mancuso – Bomen van de wereld

Recensie: Stefano Mancuso – Bomen van de wereld


Of het nu gaat over het leven op deze planeet of over de klank van een viool, over de toekomst van onze steden of over het oplossen van misdaden: alles begint bij een plant.

Eén fijnspar in het bos van Paneveggio, Italië. Van die boom maakte Stradivarius zijn veertien beste violen. Vioolbouwers over de hele wereld gebruiken tegenwoordig de modernste technieken om de klank van de zeventiende-eeuwse viool te benaderen, maar toch zweert elke violist nog steeds bij de klassieke violen van Stradivarius. Ligt het aan de lijm die hij gebruikte? Het drogingsproces? Het vernis? Nee, stelt Stefano Mancuso, het geheim zit in het herkennen van die ene perfecte fijnspar in het bos van Paneveggio.

In Bomen van de wereld reist de bioloog van Italië naar Manhattan en van het zuidelijkste puntje van Japan naar Parijs om onderzoek te doen naar bijzondere bomen en planten. Hun verhalen zijn namelijk onlosmakelijk verbonden met die van ons. 

ISBN: 9789464520033  – Uitgeverij Cossee – Aantal pagina’s: 224 – Non-fictie


*****

5 van de 5 sterren — Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Mancuso is een overtuigende stem voor alle flora op aarde.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

In Bomen van de wereld zet de agronoom Stefano Mancuso bomen (en struiken) in wetenschappelijk perspectief, voornamelijk in cultuurhistorisch perspectief. Afgelopen millennia heeft de natuur ons namelijk meerdere bijzondere bijdragen geleverd. En dan bedoelt de auteur niet alleen het feit dat bomen en struiken veel koolstofdioxide opnemen. Zo heeft een fijnspar hout van niet te evenaren kwaliteit geleverd voor de bouw van veertien violen door Stradivarius. Bomen van duizenden jaren oud hebben de wetenschap geholpen met de ontwikkeling van ouderdomsbepaling door middel van het koolstofonderzoek. Verder heeft de bananenplant bij een handvol Japanse wetenschappers in het middelpunt van de belangstelling gestaan vanwege de gladheid van de schil van de banaan. En ook voor wat betreft de toekomst blijken bomen en struiken onmisbaar te zijn. Wil je weten waarom? Lees dan zeker Bomen van de wereld.
— Antoine

Schrijfstijl

*****

Mancuso hanteert een wetenschappelijke schrijfstijl. De thema’s zijn stuk voor stuk boeiend. De redeneringen van Mancuso zijn logisch en consistent. De tekst uit de hoofdstukken zijn tevens onderhoudend en hier en daar droogkomisch. Bomen van de wereld leent zich uitstekend voor het houden van debatten in klein verband.
— Antoine

Passage uit het boek

‘Dat er steeds meer bananen werden gegeten, betekende weliswaar een grote verbetering van het dieet van een bevolking die gewend was aan heel andere, goedkopere voedingsmiddelen, maar leidde ook tot problemen met betrekking tot de verwerking van de groeiende hoeveelheid afval die die consumptie met zich meebracht. Binnen amper een generatie werden bananenschillen zo ongeveer het meest voorkomende afval op de straten in New York. Natuurlijk was dat niet alleen de schuld van de bananen. Het New York van eind negentiende eeuw blok niet bepaald uit in schone, nette straten. Allesbehalve. Er bestond geen georganiseerde stadsreiniging, er werd geen afval ingezameld.’

Voor wie is dit boek?

Bomen van de wereld is geschikt voor natuurliefhebbers, mannen en vrouwen van 25 tot 99 jaar, met een wetenschappelijke interesse in bomen en struiken en die hun algemene kennis over dit onderwerp willen verbreden.
— Antoine

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

224 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.