Recensie: Wim Hendrikse – Jeugdzonde

Recensie: Wim Hendrikse – Jeugdzonde


De Terneuzense detective Joop Hamelink heeft al heel wat gruwelen voorbij zien komen. Toch is hij geschokt als iemand hem livebeelden toestuurt van de moord op een vroegere klasgenoot. Het is het begin van een nachtmerrie, waarin Joop ongewild een hoofdrol speelt.

De leerlingen van middelbare school ‘De Branding’ gingen vijfendertig jaar geleden op zomerkamp in de Belgische Ardennen. Waarom zwijgt iedereen over de verdwijning van Mario de Vries op de laatste avond van het kamp? Joops geheugen laat hem soms in de steek, daarom accepteert hij de hulp van een vroegere klasgenote: Lisa Jansen, een journaliste van dagblad BN/De Stem. Lisa speelt een gevaarlijk spel en ze zet de verkeerde mensen onder druk, waardoor ze onschuldige levens in gevaar brengt. Joop Hamelink en rechercheur Theo de Rooy bijten zich vast in de zaak en ze beginnen te graven in het verleden.

Er ontwikkelt zich een bloedstollend kat-en-muisspel, waarbij Hamelink en De Rooy een groot gedeelte van Zeeuws-Vlaanderen doorkruisen. Er vallen meer slachtoffers en Joop realiseert zich dat ze te maken hebben met een seriemoordenaar.

ISBN: 9789464248890 – Uitgeverij Aspekt – Aantal pagina’s: 372 – Thriller


*****

4 van de 5 sterren – Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Complexe streekthriller met een zeer goed geschreven, langdurende ontknoping.’

Hoofdpersonages

*****

In de Zeeuwse stad Terneuzen exploiteert de negentigjarige Richard Hamelink een detectivebureau met de naam Eyewitness. Richards vijftigjarige zoon Joop doet het veldwerk. Hamelink senior verricht het digitale speurwerk vanuit zijn seniorenwoning en voorziet Joop regelmatig van belangrijke informatie. Joop is nog steeds een moederskindje; de band met zijn bejaarde moeder Martha is ijzersterk en Joop gaat voor haar door het vuur. Joop leeft van magnetronmaaltijden en flinke hoeveelheden alcohol. In zijn werk is hij doortastend, hij acteert koelbloedig in beklemmende situaties en is sarcastisch in zijn gesprekken met betrokkenen bij de moorden in dit boek.

Jeugdzonde bevat een veelheid aan personages en dat is een pluspunt. De personages gebruiken echter vaak (grote hoeveelheden) alcohol en drugs. Helaas kon ik mijzelf niet identificeren met een van de personages.
— Antoine

Sfeer

*****

Jeugdzonde is een detectiveverhaal (een whodunnit) met elementen van een psychologische thriller. Het verhaal bevat diverse ijzingwekkende en beklemmende situaties. Slachtoffers worden op de meest gruwelijke manieren om het leven gebracht. De opbouw van spanning is geleidelijk en constant. Never a dull moment dus.

Als mooi contrast voert de auteur je bijna aan de hand mee door Zeeuws-Vlaanderen. Kleine steden en bezienswaardigheden worden aangestipt en dat wakkerde bij mij het enthousiasme aan om de streek eens te gaan bezoeken!

Hier en daar staat een zeer smaakvolle erotische passage in het verhaal.
— Antoine

Schrijfstijl

*****

Het verhaal in Jeugdzonde is complex, bijzonder goed doordacht en beeldend geschreven. Hendriks verdient een compliment voor de manier waarop hij de verwrongen geesten van enkele personages zeer geloofwaardig beschrijft. De vele dialogen zijn goed qua lengte en inhoud. De een-op-eendialogen, waarin niet nader te noemen personages bekentenissen doen aan Joop, beoordeel ik zelfs als uitmuntend. De tijdsprongen in het verhaal zijn spaarzaam en overbruggen een relatief kleine tijdsperiode.
Ik heb enkele kritiekpunten. In een paar hoofdstukken worden overdrijvingen te zwaar aangezet. Naarmate de ontknoping vordert, neemt het gebruik van retorische vragen de overhand en dat vond ik storend.
— Antoine

Passage uit het boek

‘Lisa’s hand omklemde het heft van het mes. Wat haar betreft mocht hij komen, ze was er klaar voor. Bovendien had ze alle tijd van de wereld. Het verrassingseffect was in haar voordeel. Ze zag al voor zich hoe ze hem te grazen zou nemen. Een paar snelle steken, schuin omhoog, vanuit het middenrif richting het hart en dan proberen het mes een slag te draaien, om zoveel mogelijk schade aan te richten. Ze was het zat, ze wilde hem afmaken.
Ze vergat even te ademen, bij het horen van een gerucht, vlakbij. Nog vaster klemde ze haar hand om het mes en haar spieren verkrampten. Het kwaad, zolang verborgen, diep weggestopt in haar levensgeschiedenis, begon zich te roeren. Ergens, ver weg in haar hoofd, keek ze naar zichzelf. Ze zag de grimmige trek om haar mond en haar kin stak vastberaden naar voren. Haar hart klopte luid en snel. Ze zette zich schrap, hij kwam eraan.’

Leesvoorschrift

Neem plaats op een bankje aan de Scheldeboulevard in Terneuzen en lees enkele hoofdstukken van Jeugdzonde.Tijdens het lezen kauw je op winegumbeertjes. Opeens zie je vanuit je ooghoek een vrouw verschijnen, die als non is verkleed en over de boulevard flaneert, en je voorbijloopt met enkel een speelgoedbeer in haar hand…

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

43%

57%

Hoe dik is de pil?

372 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.