Recensie: Alice Hart – Het grote groenteboek

Recensie: Alice Hart – Het grote groenteboek


De vraag naar gezonde en heerlijke vegetarische recepten blijft toenemen nu we weten dat het eten van meer groenten niet alleen goed is voor onze gezondheid, maar ook voor onze planeet. In haar nieuwe boek Het grote groenteboek deelt bestsellerauteur Alice Hart meer dan tachtig recepten met groenten in de hoofdrol.
Met tips voor de voorbereiding, inclusief een overzicht van welke groenten bij welk seizoen horen, de beste manier om te winkelen zodat er niets verloren gaat én suggesties voor ingeblikte, gefermenteerde of ingevroren alternatieven.

ISBN: 9789089899101 – Uitgeverij TERRA – Aantal pagina’s: 242 – Kookboek


*****

4 van de 5 sterren — Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Alice Hart kan met haar nieuwste kookboek beslist concurreren met Yotam Ottolenghi.’

Wat was mijn favoriete gerecht uit dit boek?

*****

Groenten spelen de hoofdrol in dit kookboek. Voor het schrijven van deze recensie koos ik ervoor om een veganistisch gerecht te maken. Waarom? Omdat ik eigenlijk nooit veganistisch eet; ik ben bang  dat ik misschien bepaalde voedingsstoffen zal missen of dat de gerechten niet smaakvol zullen zijn. Onbekend maakt zeker onbemind.

De bieten-linzen-kokossoep van Alice Hart was tevens een goede gelegenheid om eens iets totaal anders te doen met rode biet dan mijn standaardgerecht met rode biet, namelijk de salade van rode biet met haring. Ik werd ook aangetrokken door de fuchsiaroze kleur van de bietensoep op de foto in het boek. Samen met de topping –  bestaande uit krokant gebakken gember, rode peper en kerrieblaadjes – ziet het gerecht er spectaculair van kleur uit!

De door mij bereide bieten-linzen-kokossoep had een koraalrode kleur; waarschijnlijk heeft dat te maken met het soort rode biet en de soort linzen dat ik gebruikte. Toch is het mij niet gelukt om het recept helemaal goed te maken. Ik had te veel chilivlokken gebruikt. De gemberstaafjes voor de topping op de bietensoep had ik ook te dik gelaten, ter dikte van Franse frietjes, zodat deze niet krokant uitbakten. Verder vond ik de voorgeschreven hoeveelheid aan gember in de soep, namelijk twee stukken ter grootte van een duim, te veel.

Uit nieuwsgierigheid heb ik een tweede poging gedaan om de bietensoep te perfectioneren en daarbij een twintigtal chilivlokjes en de helft van de voorgeschreven hoeveelheid gember gebruikt. Het resultaat is uitmuntend!

Dus mijn tip bij dit gerecht is om iets minder gember dan voorgeschreven te gebruiken en eveneens  maar weinig chilivlokken te gebruiken.

In het kookboek staat vermeld dat de voorbereiding twintig minuten duurt en de bereiding een uur. Die tijdsinschatting is reëel.
— Antoine

Instructies

*****

In Het grote groentenboek staan vegetarische en veganistische recepten. Boven de ingrediëntenlijst staat weergegeven of dat het gerecht al dan niet veganistisch is. Verder staat weergegeven voor hoeveel personen het recept is en of het gerecht een hoofd- of bijgerecht is. De tijd voor de voorbereiding en de daadwerkelijke bereiding is uitgesplitst en staat in minuten weergegeven. De totale bereidingstijd van een gerecht bedraagt vijftien minuten tot twee uur met een gemiddelde van een uur en een kwartier.

Het recept van de bieten-linzen-kokossoep is uitvoerig beschreven. De instructies zijn duidelijk. De meeste ingrediënten waren goed verkrijgbaar bij de supermarkt. Voor de verse kerrieblaadjes (daun kari) ben ik naar een grotere toko gegaan. Sommige toko’s verkopen ook de gedroogde kerrieblaadjes, maar die bieden niet hetzelfde resultaat. Kardemompeulen waren helaas niet beschikbaar, maar in plaats daarvan heb ik een theelepel kardemom gebruikt.

Ook de andere recepten zijn uitvoerig beschreven en daardoor zeer duidelijk. Als laatste, de recepten zijn feestelijk en uitermate geschikt voor speciale gelegenheden en iets minder voor een doordeweekse dag.
— Antoine

Voor wie is dit boek?

Culinaire liefhebbers die graag recepten met groenten maken én in het bezit zijn van een goede oven. Alice Hart gebruikt in haar kookboeken vaak de oven om groenten te roosteren of de groenten te bereiden.
— Antoine

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

242 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.