Recensie: Susanna Søberg – Winterzwemmen

Recensie: Susanna Søberg – Winterzwemmen


Contact met koud water, elk moment van het jaar, draagt bij aan je gezondheid en je geluk. Het geeft een boost aan je dagelijkse leven. Natuurlijk gaat het in eerste instantie om doorzettingsvermogen, zelfbeheersing en de innerlijke rust die je ervaart in het water. Maar winterzwemmen is niet alleen goed voor de geest, het is ook goed voor het lichaam: je hart, longen en huid, maar ook je immuunsysteem, je bloedcirculatie en stofwisseling profiteren ervan.

Dus ga naar zee of een meer in de buurt en ga zwemmen, bij voorkeur om de andere dag en in de koude maanden van het jaar. Het enige wat je nodig hebt, is de vastberadenheid om het koude water in te gaan en er vervolgens in te blijven. In Winterzwemmen leert de Deense wetenschapper Susanna Søberg je om op een verantwoorde manier voor de allereerste keer het koude water in te gaan.

ISBN: 9789038810560 – Uitgeverij Nijgh & van Ditmar – Aantal pagina’s: 256 – Informatief


*****

4 van de 5 sterren — Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een eerlijk en informatief boek over de effecten en nadelen van winterzwemmen op je gezondheid.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

In het boek Winterzwemmen staan de effecten van winterzwemmen op de gezondheid centraal, zowel de fysieke als mentale gezondheid. En die effecten zijn verbluffend. De koudeshock die optreedt bij het zichzelf onderdompelen in koud water zorgt namelijk voor het vrijkomen van hormonen (en daardoor ook de activatie van het bruine vet). Inderdaad, onderdompelen in koud water, want daarop ligt de focus en niet zozeer op het baantjes trekken of binnen een bepaalde tijdsperiode een krachtsinspanning te moeten leveren qua zwembewegingen.
Er zijn ook nadelen verbonden aan te lang winterzwemmen, bijvoorbeeld onderkoeling, maar de kans op het intreden van die nadelen die zijn verwaarloosbaar en goed te voorkomen, aldus Søberg.

Naar mijn mening heeft dit boek toegevoegde waarde. Winterzwemmen blijkt in de Scandinavische landen, Estland, Letland, Litouwen en Engeland meer gebruikelijk dan in Nederland. Dus het belang van het boek ligt in het feit dat winterzwemmen ook meer gebruikelijk zou kunnen worden in de Nederlandse cultuur. Verder weeg ik bij die toegevoegde waarde van het boek mee dat winterzwemmen positieve gezondheidseffecten kunnen hebben. Het geeft iemand inzicht dat aanpassing van de levensstijl effectiever is dan jarenlang medicijngebruik!
— Antoine

Schrijfstijl

*****

Winterzwemmen heeft een informatief karakter met een duidelijke overtuigende ondertoon. Søberg gebruikt zeer begrijpelijke woorden, zinnen van gemiddelde lengte en een duidelijke hoofdstukindeling. Fysiologische processen in het lichaam zijn duidelijk beschreven. Hier en daar doen het taalgebruik en de bijbehorende illustraties wat onvolwassen aan; waarschijnlijk probeert Søberg hiermee een jonger publiek (tieners en twingers) te bereiken. En het enige echte kritiekpunt is dat er nog veel onderzoek moet worden gedaan naar winterzwemmen, waardoor de conclusies van Søberg hier en daar nog wat op losse schroeven lijken te staan.
— Antoine

Passage uit het boek

‘Terwijl je in het water staat, probeert je lichaam de extreme bedreiging die de kou is te overleven. Daarom gaat je lichaam warmte produceren, je stofwisseling wordt versneld om het bloed warm en jou wakker te houden! Het is nog onzeker of de fysiologische veranderingen bevorderend voor je gezondheid zijn of dat ze alleen maar je lichaam aan het koude water wennen. Een aantal aanwijzingen duidt op het eerste. De stressreactie bestaat voornamelijk uit drie hormonen: adrenaline, noradrenaline en cortisol. In reactie op dit voorwerk aan hormonen scheidt het bloed een aantal andere hormonen af die je een gevoel van vreugde, geluk en mentaal evenwicht geven: endorfinen, dopamine en serotonine.’

Voor wie is dit boek?

Winterzwemmen is geschikt voor mannen en vrouwen vanaf 21 jaar, die in groeps- of gezinsverband willen gaan winterzwemmen of hun levensstijl willen aanpassen en daarover goed geïnformeerd willen worden.
— Antoine

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

256 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.