Recensie: Zacchary Bird – De vegan slager

Recensie: Zacchary Bird – De vegan slager


Veganistisch eten betekent absoluut niet dat je diversiteit, smaak en textuur misloopt. Gewapend met dit boek ontdek je hoe je perfecte plantaardige vlees- en visvervangers maakt.

Van aubergine tot sojabonen en van watermeloen tot paddenstoelen, er is weinig dat niet kan worden gebruikt. Zacchary Bird – ook bekend als The Vegan Butcher – laat je zien hoe het moet. Creëer vlezige structuren door het bevriezen van tofu, transformeer een pak meel tot seitan die zelfs de meest doorgewinterde kipliefhebber zal bedriegen én verrassen of gebruik methylcellulose om de perfecte plantaardige hamburgers te maken.

Stap-voor-stap in beeld gebracht en met meer dan 130 recepten zal De vegan slager de manier waarop je over veganistisch eten denkt volledig veranderen.

ISBN: 9789461432834 – Uitgeverij Good Cook – Aantal pagina’s: 304 – Kookboek


*****

4 van de 5 sterren — Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Vernieuwend en inspirerend boek over het maken van plantaardige vlees- en visvervangers.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Zacchary Bird maakt in zijn boek De vegan slager duidelijk dat er veel mogelijkheden bestaan om met bestaande en makkelijk verkrijgbare ingrediënten diverse plantaardige vlees- en visvervangers te maken. Zo bestaat bijvoorbeeld de basis voor de vleesvervanger met de naam seitan uit tarwebloem. Of worden bananenschillen gebruikt voor het maken van pulled pork.

Naar mijn mening is het boek De vegan slager zowel een handboek als een kookboek (voor professionals). In De vegan slager staan handelingen beschreven om plantaardige vlees- en visvervangers te maken en daarnaast bevat het handboek 130 recepten van gerechten waarvan de vlees- en visvervanger zelf een ingrediënt is. Deze recepten zijn voorzien van een moeilijkheidsgraad variërend van een, twee of drie sterren, waarbij één ster voor makkelijk en drie sterren voor moeilijk staat. De instructies bij de recepten zijn duidelijk en uitvoerig.

Veganistisch eten houdt dus in dat je niet meer afhankelijk bent van kant-en-klare producten die in de supermarkt worden aangeboden, maar dat je met dit boek je eigen plantaardige vlees- of visvervanger kunt maken. Zonder dat er kunstmatige stoffen en toevoegingen zijn bijgevoegd. Nadeel is wel dat het maken van de vervanger een arbeidsintensieve aangelegenheid is.
— Antoine

Schrijfstijl

*****

In het algemeen is het boek De vegan slager in zeer begrijpelijke taal geschreven. Heel af en toe is het taalgebruik populair; waarschijnlijk doelt de schrijver dan op een wat jonger publiek. De teksten in het handboek die gaan over het maken van de plantaardige vlees-/visvervanger worden ondersteund door foto’s, die passen bij de beschreven handeling in het proces.
— Antoine

Passage uit het boek

‘Ingrediënten die van zichzelf weinig smaak hebben, zoals tofu, TVP, jackfruit en aubergine, benaderen de textuur van gare kip en nemen goed smaken op. Ook seitan werkt, maar moet worden gecombineerd met zetmeel, tofu of bonen om de juiste textuur te krijgen. Wees gerust, ik laat je zien hoe!
Supermarktproducten gebruiken chemische smaakstoffen om gaar gevogelte na te bootsen, wat ze onderscheidt van zelfgemaakte alternatieven. Met vegan kippenbouillonpoeder kun je deze smaken in je gerechten brengen. Paddenstoelen en paddenstoelenpoeder zijn een betrouwbare umamibron; je kunt alternatieven als zwavelzwam, oesterzwam en oranjegroene melkzwam zonder extra handelingen in vele recepten verwerken.’

Voor wie is dit boek?

Chef-koks, (leerling-)koks, docenten aan de koksopleiding, restauranthouders, culinaire recensenten, culinaire journalisten, cateraars en andere kookprofessionals.
— Antoine

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

304 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.